Consecințele misteriosului „sindrom Havana”. Şeful stației CIA de la Viena a fost demis

Data publicării:
Ambasada SUA la Viena
Ambasada SUA la Viena. Sursă foto: Getty Images

CIA l-a demis pe şeful antenei sale din Viena pentru un răspuns inadecvat faţă de cazurile misteriosului sindrom Havana” raportate în cadrul echipei sale şi la ambasadă, relatează The Washington Post.

Zeci de cazuri, atât în rândul angajaţilor CIA, cât şi al diplomaţilor şi familiilor lor au fost semnalate recent la Viena, dar responsabilul în cauză a tratat informaţia cu scepticism şi a dat dovadă de insensibilitate, potrivit ziarului citat de AFP şi Reuters.

La solicitarea AFP, un purtător de cuvânt al CIA a refuzat să confirme sau să infirme informaţia, potrivit Agerpres.

El a dat asigurări că agenţia ia în serios zecile de posibile cazuri ale misteriosului sindrom semnalat la misiunile diplomatice americane din întreaga lume, în special la Viena, unde SUA au o ambasadă mare.

Citând sub rezerva anonimatului foşti şi actuali responsabili americani, Washington Post scrie că respectiva demisie se doreşte a fi o atenţionare a înalţilor oficiali pentru a lua în serios sindromul Havana, un ansamblu de simptome precum migrene, greaţă, pierderi de memorie, ameţeli.

Vizita vicepreşedintei americane, Kamala Harris, în Vietnam, întârziată cu mai multe ore la sfârşitul lunii august din cauza unui incident de sănătate anormal semnalat la Ambasada SUA din Hanoi, a readus în lumina reflectoarelor acest fenomen pe care Washingtonul nu a reuşit nici până astăzi să-l clarifice.

Totul a început când în 2016 câţiva diplomaţi americani aflaţi la post în Cuba au început să se plângă de stări de rău din motive necunoscute.

Dar cazul nu a ieşit la lumină decât în 2017, când preşedintele de la acea vreme Donald Trump a rechemat majoritatea diplomaţilor din Havana, pentru a răspunde acestei noi ameninţări.

Peste 20 de angajaţi ai guvernului american şi membri ai familiilor lor au fost afectaţi de acest misterios sindrom în Cuba de la sfârşitul anului 2016 până în mai 2018, precum şi o serie de diplomaţi canadieni.

În 2018, simptome similare au raportat circa 12 diplomaţi americani în China. Astfel de cazuri au fost semnalate succesiv în Germania, Australia, Rusia, Taiwan şi chiar la Washington.

În iulie, publicaţia The New Yorker relata despre existenţa a peste 20 de cazuri la Viena, în Austria, de la începutul anului.

Diplomaţii afectați au semnalat diverse simptome, între care probleme de echilibru şi ameţeli, de coordonare şi de mişcare a ochilor, precum şi anxietate, iritabilitate şi ceea ce victimele au numit ceaţă cognitivă. Au fost diagnosticate chiar leziuni cerebrale.

Potrivit unui raport al Academiei de Ştiinţe americane, energia dirijată de unde radio ar fi cauza cea mai probabilă a acestor simptome.

De la începutul anului, autorităţile americane au oscilat în privinţa seriozităţii problemei, unii responsabili minimalizând simptomele adeseori atribuite stresului, alţii evocând în mod privat posibile atacuri şi suspectând ţări precum Rusia.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Imagini din satelit cu Valencia înainte și după inundațiile catastrofale provocate de fenomenul DANA
Digi FM
"Am localizat mașina, dar ei nu sunt aici". Mărturia unei românce din Spania, ai cărei părinți au dispărut în...
Pro FM
Val de reacții după ce Delia a apărut pe rețelele de socializare într-o altă ținută extravagantă: „Ce este în...
Film Now
Winona Ryder a împlinit 53 de ani. De ce se simte norocoasă alături de partenerul ei: „Avem multe în comun”
Adevarul
Cum se declanșează o afecțiune care provoacă degradarea celulelor creierului. Simptomele bolii apar între 30...
Newsweek
Cu cât crește o pensie dacă vei cumpăra între 1 și 6 ani de vechime? Termenul expiră în 2 luni
Digi FM
Ce este DANA, fenomenul extrem care a lovit Spania. Inundații devastatoare și aproape 100 de morți
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Tim Burton, apariție rară alături de cei doi copii ai lui. Billy Ray și Nell au moștenit trăsăturile tatălui...
UTV
Ilona Brezoianu a povestit despre modul inedit in care si-a cunoscut sotul. „E o poveste cu final fericit."