Copiii ruși sunt învățați încă de la șapte ani să moară pentru țara lor. Pîrvulescu: Rusia își formează viitorii soldați

Data publicării:
elevi in curtea scolii in rusia
De la începutul invaziei în Ucraina, autoritățile ruse au anchetat persoanele care și-au exprimat în public opinii împotriva războiului, inclusiv copii. FOTO: Profimedia Images

Propaganda rusă nu exclude pe nimeni, nici măcar copiii. Moscova îi pregătește pe aceștia încă de la 7 ani ca să moară pentru țara lor. Campania se face sub forma unor lecții patriotice obligatorii, pe care Kremlinul le-a lansat la sfârșitul anului trecut. "Rusia urmărește să își pregătească viitorii soldați", a spus la Digi24 politologul Cristian Pîrvulescu.

Deși campania din școli este legată în mod clar de invazia în Ucraina,  materialele de propagandă evită să o numească așa. Astfel, lecțiile sunt numite eufemistic "Conversații despre lucruri importante" și au scopul de a "întări valorile spirituale și morale tradiționale rusești".

Primele lecții au fost predate în septembrie 2022, exact când Rusia recruta trei sute de mii de oameni pentru a lupta în Ucraina.

Sunt studiate teme, precum "Ziua cunoașterii" sau "Ziua unității naționale", profesorii având la dispoziție prezentări, videoclipuri și scenarii aprobate de Kremlin.

Spre exemplu, copiilor de 11 ani li s-a spus că anexarea celor patru regiuni ucrainene a fost întârziată și că, "timp de opt ani, populația de acolo a fost supusă bombardamentelor lansate de Kiev".

Uneori, lecțiile îi îndeamnă pe copii să-și imagineze că luptă într-un război pentru Rusia – ceva ce ar putea deveni realitate peste doar câțiva ani. 

Cristian Pîrvulescu, politolog, a declarat la Digi24 că în Rusia nu sunt foarte multe forțe capabile să mai protesteze, iar cine a protestat ori a fost omorât, ori e în exil, ori e în închisoare.

"Cu cât propaganda începe mai devreme cu atât succesul va fi mai mare, iar alternativele vor fi inhibate.

Rusia urmărește formarea viitorilor soldați. Actualii soldați au majoritatea în jur de 22 de ani, nu au cunoscut alt lider decât Vladimir Putin, iar tipul acesta de propagandă este foarte bine cunoscut în Rusia.

Acest sistem de propagandă a început în urmă cu 15 ani, nu intrase atât de mult în școli, ci mai mult în viața civică a copiilor. Acum s-a formalizat și școala e obligată să transmită așa numitele valori tradiționale și să împiedice orice discurs alternativ să ajungă la părinți sau la copii.

Sunt însă și surse de informare alternativă, și oricât ar încerca un guvern să le controleze, nu pot fi oprite. E important însă ca oamenii să aibă capacitate critică.   Una e să faci propagandă cu adulții, altă cu copiii care nu au exercițiu critic. Însă, niciodată un sistem de educație nu va putea controla totul. Depinde de cât de frică le e profesorilor și cum adera ei la această propagandă.

Profesorii care au vocație și vor să transmită altceva o vor putea face antrenându-i să gândească, punându-i să discute într-o manieră critică momentele cruciale din istoria Rusiei.", a explicat politologul.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri