Coreea de Nord a închis un post de radio prin care trimitea mesaje codificate spionilor săi din Coreea de Sud

Data publicării:
kim-jong-un (30)
Kim Jong-un FOTO: Profimedia Images

Coreea de Nord a încetat să mai opereze un post de radio folosit pentru a trimite mesaje codificate agenţilor săi din Coreea de Sud, a anunţat sâmbătă agenţia de presă Yonhap. Acesta este cel mai recent semn că Phenianul schimbă modul în care gestionează relaţiile cu Seulul.

Coreea de Nord a intensificat presiunea asupra Seulului în ultimele săptămâni, declarându-l „principalul inamic”, spunând că Nordul nu se va reuni niciodată cu Sudul şi jurând că îşi va spori capacitatea de a lansa un atac nuclear asupra SUA şi aliaţilor Americii din Pacific.

Radio Phenian, cunoscut ca un post al numerelor, a difuzat în trecut numere misterioase codificate, despre care se presupune că sunt adresate spionilor Phenianului care operează în Coreea de Sud.

Site-ul său a fost, de asemenea, oprit sâmbătă, potrivit Reuters, preluată de News.ro.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un, adresându-se la o reuniune de sfârşit de an a partidului său de guvernământ, a ordonat „o schimbare decisivă a politicii” în relaţiile cu Sudul, instruind armatele să fie pregătite să se tempereze şi să ocupe Sudul în cazul unei crize.

Sâmbătă devreme, Coreea de Nord a anunţat planuri de a dizolva organizaţiile responsabile de schimburile civile cu Coreea de Sud.

Presa de stat KCNA a raportat o decizie „de a reajusta toate organizaţiile relevante... inclusiv Comitetul Nordului pentru Implementarea Declaraţiei Comune din 15 iunie, Cartierul General de Nord al Alianţei Pannaţionale pentru Reunificarea Coreei”.

Coreea de Nord şi cea de Sud rămân în război, din punct de vedere tehnic, după ce războiul din Coreea din 1950-1953 s-a încheiat printr-un armistiţiu, nu un tratat de pace, iar tensiunile sunt mari.

Institutul de ştiri NK News din Seul a declarat vineri că mai multe site-uri de propagandă nord-coreeană au fost inaccesibile la mai mult de 24 de ore după ce au fost offline.

Site-urile web ale Uriminzokkiri, DPRK Today, Arirang Meari, Tongil Voice, Ryomyong şi Ryugyong au fost oprite cel puţin de joi dimineaţă, se arată în comunicat.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri