Coreea de Nord livrează arme „la foc automat” Rusiei. Regimul de la Phenian a trimis 7.000 de containere cu armament

Data publicării:
Putin îl pipăie pe Kim
Putin și Kim Jong-un. Foto: Profimedia Images

Coreea de Nord a livrat, din iulie 2023 până acum, în jur de 7.000 de containere cu armament Rusiei, folosite de regimul criminal de la Kremlin pentru războiul împotriva Ucrainei, a declarat, luni, ministrul sud-coreean al apărării.

Rusia şi Coreea de Nord sunt ambele supuse unor sancţiuni internaţionale, Kremlinul din cauza invaziei sale în Ucraina, iar regimul Kim pentru testele sale nucleare.

Dictatorii din cele două țări, Vladimir Putin şi Kim Jong-un, au discutat la un summit în Extremul Orient, în septembrie, în urma cruia SUA au afirmat că regimul de la Phenian a început să furnizeze arme Rusiei.

„Numărul de containere provenite din Coreea de Nord şi destinate Rusiei a crescut de la 300, pentru a atinge aproximativ 7.000 de containere în total până în prezent”, a declarat ministrul sud-coreean al apărării, hin Won-sik. Această cifră face referire la materialele trimise din iulie, iar Shin a declarat că „unele rute maritime fiind deja suspendate, o parte a fost trimisă spre Rusia pe calea ferată”.

SUA au afirmat, în octombrie anul trecut, că livrări de arme ale Coreei de Nord către Rusia erau în curs, estimând că regimul de la Phenian a livrat la acea dată Rusiei peste 1.000 de containere cu echipamente militare şi muniţii.

Luna următoare, Coreea de Sud a acuzat Nordul că a trimis peste un milion de obuze de artilerie Rusiei, Coreea de Nord părând să primească în schimb consiliere tehnică de la Moscova pentru proiectul său de lansare a unui satelit de recunoaştere militară.

În timpul vizitei sale în Rusia, în septembrie, Kim a declarat că legăturile bilaterale cu regimul Putin sunt „prioritatea numărul unu” a ţării sale, iar Coreea de Nord a devenit un apărător ferm al invaziei rusești împotriva Ucrainei.

Potrivit SUA şi experţilor, Coreea de Nord caută să obţină în schimb sprijin militar, în special în tehnologia de sateliţi şi în modernizarea echipamentului său militar ce datează din epoca sovietică.

Presa de stat de la Phenian au anunţat, luni, că Kim Jong-un a transmis un mesaj de felicitare dictatorului Putin pentru „realegerea” sa, o scenetă ridicolă orchestrată de regimul de la Kremlin prin uciderea opozanților, suprimarea și reprimarea protestelor și a adversarilor săi.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri