Coreea de Nord nu mai răspunde de patru zile la apelurile telefonice de rutină ale Sudului, nici prin linia militară directă

Data publicării:
un militar coreean cu mască cu un receptor inscripționat cu un text în limba coreeană
Apelurile prin linia telefonică militară au rămas, de asemenea, fără răspuns de patru zile Foto: Profimedia Images

Coreea de Nord nu a răspuns, luni, pentru a patra zi consecutiv, la apelurile de rutină zilnice ale Coreii de Sud prin biroul de legătură intercoreean, nici măcar prin linia militară directă, relatează agenţia de presă sud-coreană Yonhap, conform Agerpres.

Coreea de Nord nu a răspuns nici luni, la ora 09:00, potrivit ministerului sud-coreean al unificării. Cele două state coreene se apelează în mod normal de două ori pe zi, dimineaţa şi după-amiaza, prin biroul de legătură intercoreean, dar Coreea de Nord nu a mai răspuns de vineri dimineaţă. În cursul weekendului, această procedură este suspendată.

Apelurile prin linia telefonică militară au rămas, de asemenea, fără răspuns de patru zile, potrivit ministerului apărării sud-coreean.

Motivul pentru care Nordul nu mai răspunde apelurilor zilnice ale Sudului nu este cunoscut deocamdată. Este posibil ca regimul nord-coreean să refuze în mod intenţionat să răspundă apelurilor pentru a protesta împotriva exerciţiilor militare comune între Coreea de Sud şi SUA sau împotriva publicării de către ministerul unificării de la Seul a unui raport despre situaţia drepturilor omului în Coreea de Nord.

Apelurile telefonice zilnice prin liniile de telecomunicaţii intercoreene au fost suspendate în trecut din motive tehnice. În iunie anul trecut, Coreea de Nord nu a răspuns la un apel de rutină al Sudului aparent din cauza unor probleme tehnice provocate de ploile torenţiale.

În iulie 2021, Nordul a restabilit linia directă intercoreeană după aproximativ un an de când o întrerupsese în semn de protest împotriva campaniilor de trimitere a unor pliante anti-Kim de către activişti din Sud.

În august acelaşi an, regimul de la Phenian a fost din nou de necontactat prin biroul de legătură în semn de protest faţă de exerciţiile militare comune între Coreea de Sud şi SUA, răspunzând abia după două luni.

Pe fondul temerilor că absenţa unui contact regulat între cele două Corei ar putea duce la provocări din partea Nordului, un avion de recunoaştere american RC-135V Rivet Joint a decolat din Okinawa, Japonia şi a survolat Marea Galbenă, zona metropolitană a Seulului şi alte spaţii ale peninsulei, potrivit unor surse militare şi dispozitivelor de urmărire a zborurilor.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri