Coreea de Nord se laudă că a „zguduit lumea” cu teste de rachete care pot lovi Statele Unite

Data actualizării: Data publicării:
Kim Jong Un, în vizită la o fabrică de armament.
Dictatorul nord-coreean, Kim Jong Un. Foto: Profimedia Images

Coreea de Nord s-a lăudat, marți, că este printre puținele țări ale lumii cu capacități nucleare și balistice și că a „zguduit lumea” cu testele sale de rachete, relatează Reuters.

Un comunicat emis de ministerul de externe al Coreei de Nord a transmis că rafala de teste cu rachete pe care țara extrem de săracă le-a efectuat de la începutul anului reprezintă „reușite remarcabile” care accentuează „capacitatea de descurajare a războiului”.

„În ziua de azi, când multe țări relaționează cu Statele Unite prin supunere oarbă, există o singură țară pe această planetă care poate zgudui lumea prin lansarea unei rachete care poate ținti teritoriul Statelor Unite”, a transmis regimul de la Phenian.

„Sunt 200 de țări pe lume, însă doar câteva au bombe cu hidrogen, rachete balistice intercontinentale și rachete hipersonice”, a mai transmis regimul Kim.

Citiți și: Coreea de Nord a furat milioane de dolari în criptomonede, prin atacuri cibernetice, pentru a-și finanța programul nuclear și balistic

Departamentul de Stat al SUA a răspuns prin repetarea unor declarații mai vechi, conform cărora SUA nu are intenții ostile față de Coreea de Nord. Diplomația americană a îndemnat la o întoarcere la dialog, despre care spune că este ignorată de Phenian.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a spus, de asemenea, despre Coreea de Nord că este o amenințare la adresa păcii internaționale și la adresa eforturilor globale de neproliferare nucleară.

„Statele Unite au un interes vital în descurajarea Coreei de Nord, apărarea împotriva provocărilor sale, limitarea programelor sale periculoase și, mai presus de orice, ținerea poporului american, a forțelor noastre armate și aliaților noștri în siguranță”, a spus oficialul american.

Coreea de Nord a accentuat tensiunile cu SUA și aliații săi prin testele constante cu rachete balistice și cu alte tipuri de rachete. De la începutul anului, regimul de la Phenian a testat cel puțin șapte rachete, inclusiv un nou tip pe care l-a numit „rachetă hipersonică”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri