Cresc tensiunile în Marea Neagră. Rusia acuză Ucraina că a atacat nave civile și militare. Kievul neagă: Nu atacăm vase civile

Data actualizării: Data publicării:
nave din flota de nord a marinei ruse
Nave militare rusești. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Ministerul rus al Apărării a transmis, marți, că a dejucat mai multe atacuri ale ucrainenilor cu drone maritime asupra navelor sale marine și civile din Marea Neagră, relatează Reuters. Kievul neagă însă acuzațiile și spune că forțele sale nu au atacat niciodată obiective civile. În același timp, un guvernator rus spune că autoritățile au doborât o dronă deasupra orașului Sevastopol din Crimeea.

 „În cursul nopții, Forțele Armate ale Ucrainei au făcut o încercare nereușită de a ataca navele de patrulare Serghei Kotov și Vasiliy Bykov ale flotei ruse din Marea Neagră cu trei bărci maritime fără pilot”, a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Ministerul spune că cele două nave controlau transportul maritim la 340 km sud-vest de Sevastopol și vor continua să-și îndeplinească sarcinile.

Mai târziu, în briefing-ul zilnic, Ministerul rus al Apărării a mai spus că navele marinei au distrus încă trei drone maritime lansate de ucraineni care vizau nave civile. „În cursul nopții, regimul de la Kiev a încercat un atac terorist cu trei bărci semi-submersibile fără pilot asupra unor nave de transport civile ruse care se îndreptau spre strâmtoarea Bosfor, în partea de sud-vest a Mării Negre”, a transmis ministerul.

Marți seară, Rusia a doborât o dronă deasupra unui district din Sevastopol, a declarat guvernatorul local Mihail Razvozhaev, într-o postare pe Telegram. El a spus că resturile căzute ale dronei au provocat o explozie la sol, iar niște tufișuri au luat foc.

Consilierul prezidențial ucrainean, Mihailo Podoliak, a negat acuzațiile. „Fără îndoială, astfel de declarații ale oficialilor ruși sunt fictive și nu conțin nici măcar o fărâmă de adevăr. Ucraina nu a atacat, nu atacă și nu va ataca navele civile și nici alte obiecte civile”, a spus el. 

Rusia a declarat că va trata navele care părăsesc sau intră în porturile ucrainene ca ținte valide după expirarea unui acord susținut de ONU luna trecută care a permis exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Kievul a folosit anterior drone pentru a ataca baza navală a Rusiei din Crimeea și podul pe care Rusia l-a construit către peninsulă. Rusia a anexat Crimeea în 2014, iar Kievul s-a angajat să o recupereze împreună cu alte teritorii confiscate de Moscova de la începutul războiului.

 

 

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Andrea Bocelli, vacanță pe un iaht de lux în Italia. Artistul, însoțit de Veronica Berti și de mai mulți...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...