Crimele armatei lui Putin. Primărița unui sat de lângă Kiev, ucisă împreună cu familia și aruncată într-o groapă comună

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-gropi comune
Groapă comună în Bucha. Foto: Profimedia Images

Corespondentul BBC, Yogita Limaye, transmite că în apropiere de Bucha, locul în care armata rusă a masacrat aproape 400 de civili, au fost descoperite și alte gropi comune în care au fost aruncate corpurile unor ucraineni uciși. 

„În drum spre Bucha, lângă Kiev, în satul Matuzhin, am trecut pe lângă case distruse în pădurea din apropiere.

Am fost duși să vedem un mormânt puțin adânc, unde patru cadavre erau vizibile. Oficialii ucraineni ne-au spus că ar putea fi mai multe.

Cadavrele au fost identificate ca fiind ale primarului Olga Sohnenko, ale soțului și fiului ei. Al patrulea nu a fost încă identificat.

Nu este clar când au fost uciși. Dar aceasta este o mai mare dovadă că civilii au fost uciși fără discriminare în zonele pe care rușii le-au ocupat”, scrie corespondentul BBC Yogita Limaye.

Familia ar fi fost luată ostatică de invadatorii ruși în urmă cu 10 zile, a declarat pe Telegram primarul satului Makariv, Vadim Tokar.

Armata rusă ar fi venit la casa lui Sohnenko unde au făcut percheziții, au confiscat o mașină și au plecat.

„Au vrut s-o ia doar pe Olga, dar soțul ei a insistat că va merge cu ea - după șase ore i-au luat și fiul”, a declarat Tetiana Semenova, oficial al Consiliului Regional din Kiev, citată de presa ucraineană.

Ea a spus că există suspiciunea că „în sat acționa un trădător, care le-a spus ocupanților unde locuiau primarul și familia”.

În Bucha, oamenii care au reușit să scape din mâinile invadatorilor au povestit experienţele terifiante prin care au trecut. Nu credeau că vor supravieţui - s-au temut că vor fi ucişi cu sânge rece de militarii ruşi. 

„Corpurile lor sunt în continuare aici. Uitați, se vede că au fost împușcați în genunchi. Îi împușcau mai întâi în genunchi după care îi executau. Erau legați la mâini, puși în genunchi și împușcați în cap. Acești civili au murit”, declară unul dintre supraviețuitori.

Peste 400 de localnici au fost, pur și simplu, executați de forțele ruse aflate în retragere, iar președintele Volodimir Zelenski spune că este vorba despre un genocid comandat într-un război de anihilare.

NATO vorbește despre acte „oribile” și „absolut inacceptabile”, Germania cere să se facă lumină asupra „crimelor comise de armata rusă” împotriva civililor, în timp ce Franța spune că autoritățile ruse vor trebui să răspundă pentru aceste crime.

Imaginile din satelit arată că rușii ar fi pregătit o groapă comună în Bucha încă din data de 10 martie.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri