La votul de săptămâna trecută în Camera Deputaţilor, partidul a votat pentru încrederea în guvern, dar s-a abţinut ulterior la votul concret asupra decretului-lege.

Conform La Repubblica, regulile sunt însă diferite în Senat, unde votul de încredere coincide cu cel asupra textului în cauză, astfel încât M5S nu va putea recurge la portiţa de scăpare folosită în Camera Deputaţilor.

Chiar și fără votul M5S măsurile au fost adoptate cu 172 de voturi și 39 împotrivă.

Cu toate acestea, Draghi a afirmat de mai multe ori că nu va exista un guvern fără M5S, chiar dacă numărul de aleşi ai acestui partid nu este suficient pentru a provoca o cădere a executivului.

M5S, câştigător al ultimului scrutin legislativ în 2018, cu 32% din voturi şi o majoritate relativă în Parlament de la Roma, a coborât de atunci constant în sondaje, iar mai mulţi dintre aleşii săi au părăsit partidul.

Creditat în prezent cu 10%-11% dintre intenţiile de vot, M5S încearcă să-şi păstreze o cât mai mare vizibilitate şi să-şi reafirme principiile, pe măsura apropierii alegerilor legislative, prevăzute la începutul anului viitor, dacă o cădere a guvernului nu va provoca între timp devansarea lor.

Cotidianul italian Il Giornale scrie că președintele Mattarella ar putea accepta sau respinge demisia lui Mario Draghi. De asemenea, ar putea să-i ceară lui Draghi să meargă în faţa Parlamentului în zilele următoare pentru a solicita un vot oficial asupra guvernului însuşi, pentru a vedea dacă aliaţii i se vor alătura.

Mandatul Parlamentului expiră în primăvara anului 2023. Dacă Mattarella nu poate găsi o soluţie pentru ca guvernul lui Draghi să poată continua, acesta ar putea dizolva legislativul şi să convoace alegeri anticipate, care ar putea avea loc la sfârşitul lunii septembrie.

Comisarul european pentru Economie Paolo Gentiloni, care este el însuși un fost prim-ministru italian, a declarat că executivul comunitar al UE urmărește evoluțiile de la Roma „cu detașare, dar și cu îngrijorare”.