Live Text Peste 36.000 de morți în Turcia și Siria, în urma cutremurelor. UE trimite asistenţă de urgenţă suplimentară

Data actualizării: Data publicării:
sinistrati in corturi turcia
Criză umanitară imensă în Turcia și Siria, un milion de oameni au nevoie de ajutor. FOTO: Profimedia Images
Din articol
Două aeronave C-27J Spartan ale MApN vor transporta marţi donaţii pentru sinistrații din Siria UE mobilizează asistenţă de urgenţă suplimentară pentru Siria şi Turcia Autoritățile turce au arestat 97 de persoane, în regiunea cutremurului ONU: Operațiunile de salvare după cutremurul din Siria se apropie de final Șeful Serviciilor Sociale din Istanbul cere mai multe donații pentru Turcia: „Nu putem sta singuri și vă rog să nu ne uitați” Berlin cere supravieţuitorilor turci şi sirieni ai cutremurului documente legale pentru a veni în Germania Salvări miraculoase la o săptămână după cutremurele devastatoare din Turcia şi Siria Salvatorii din Germania și-au încheiat misiunea în Turcia Şeful operaţiunilor umanitare ale ONU a sosit în oraşul sirian Alep "Au trecut prin iad să-mi scoată băiatul. L-am îngropat lângă sora lui". În Idlib, Siria, e mult prea liniște: "Nici cort, nici ajutor" Peste 36.000 de morți în Turcia și Siria O femeie a fost salvată după 175 de ore Turcia nu a învăţat lecţia cutremurului din 1999. Peste 75.000 de clădiri s-au prăbușit din cauza taxei care i-a iertat pe constructori  Un bărbat a fost salvat de sub dărâmături după 167 de ore Șefa Comisiei UE a vorbit cu Erdogan și i-a promis ajutor suplimentar pentru Turcia Un câine salvator a murit în Turcia în timp ce încerca să ajungă la un om blocat sub dărâmături  Qatarul va trimite 10.000 de containere modulare folosite în timpul Cupei Mondiale

La o săptămână de la cutremurele care au devastat Turcia și Siria, bilanțul dramatic a urcat la 36.000 de morți. Sub dărâmături încă mai sunt găsiți oameni în viață, însă tot mai puțini. Operațiunile de căutare vor înceta și, atunci când va începe îndepărtarea clădirilor căzute vom afla, cu adevărat, câți oameni au murit. Organizația Mondială a Sănătății a renunțat să mai facă vreo estimare, însă avertizează că numărul victimelor va fi uriaș. În același timp, cele două țări se confruntă cu o imensă criză umanitară. Până la un milion de oameni depind de ajutoarele primite, pentru a supraviețui. Peste 5 milioane ar fi rămas fără case, doar în Siria. Qatar a anunțat că va trimite în zona distrusă de seisme 10.000 de containere, folosite pentru cazarea fanilor, în timpul Campionatului Mondial de fotbal.

Criză umanitară imensă în Turcia și Siria, un milion de oameni au nevoie de ajutor. FOTO: Profimedia Images
Criză umanitară imensă în Turcia și Siria, un milion de oameni au nevoie de ajutor. FOTO: Profimedia Images

 

ACTUALIZARE 23:30 Cel puțin 1.362 de copii au fost separați de părinți în Turcia, după cutremurul care a lovit țara în urmă cu șapte zile, relatează CNN.

Până în prezent, 369 de copii au fost reuniți cu familiile lor, a spus ministrul turc al Familiei și Serviciilor Sociale, Derya Yanik. Alți 792 sunt în spitale și 201 de copii sunt în „instituții afiliate ministerului nostru”, adaugă acesta.

Yanik a spus că 291 dintre copii rămân neidentificați, iar primul pas este ca autoritățile să-și dea seama cine sunt, astfel încât să îi poată reuni cu orice membru al familiei care este încă în viață.

Două aeronave C-27J Spartan ale MApN vor transporta marţi donaţii pentru sinistrații din Siria

ACTUALIZARE 22:15 Două aeronave de transport C-27J Spartan, aparţinând Forţelor Aeriene Române, execută marţi o misiune de transport aerian în sprijinul populaţiei siriene, afectată de cutremurele din 6 februarie, informează Ministerul Apărării Naţionale.

Într-un comunicat transmis Agerpres, MApN reaminteşte că, în baza Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă din 9 februarie, la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, aeronavele militare vor transporta bunuri materiale donate de statul român şi vor decola din Baza 90 Transport Aerian marţi, în jurul orei 9:00.

Citește continuarea AICI

ACTUALIZARE 22:10 Cel puțin 19.300 de victime ale cutremurului sunt sub tratament în spitale din Turcia, potrivit Ministerului Sănătății din Turcia, relatează CNN.

3.636 de persoane se află în unitățile de terapie intensivă, în timp ce 8.851 de pacienți au avut nevoie de operații, a informat ministerul luni.

UE mobilizează asistenţă de urgenţă suplimentară pentru Siria şi Turcia

ACTUALIZARE 18:47. UE continuă să depună eforturi pe toate fronturile pentru a le oferi asistenţă de urgenţă Turciei şi Siriei după cutremur, conform unui comunicat de presă publicat, luni, de Comisia Europeană.

Capacitatea de răspuns umanitar european le oferă ajutor rapid persoanelor afectate de cutremur în Siria. Au fost mobilizate stocurile UE din Italia şi Dubai pentru furnizarea de provizii de urgenţă. Acestea includ articole precum corturi de iarnă, radiatoare, pături, apă, produse sanitare şi de igienă şi seturi de bucătărie.

Ajutorul va fi distribuit atât în zonele controlate de guvern împreună cu Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC), cât şi în zonele care nu sunt controlate de guvern din nord-vestul Siriei, în cooperare cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM).

În plus, Comisia analizează oportunităţile existente pentru o abordare de tip „Echipa Europa”, colaborând cu statele membre pentru a mobiliza adăposturi din stocurile acestor.

În plus, prin intermediul mecanismului de protecţie civilă al UE (EUCPM),10 ţări europene (Austria, Bulgaria, Cipru, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, România, Slovenia şi Norvegia) au oferit poporului sirian mii de corturi, pături, saci de dormit, saltele, paturi, generatoare, radiatoare, medicamente, produse alimentare, îmbrăcăminte de iarnă, măşti etc.

Doi ofiţeri de legătură ai Centrului de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă (ERCC) vor fi trimişi luni la Beirut pentru a sprijini coordonarea asistenţei pe care UE o oferă Siriei.

Aceasta se adaugă unei sume iniţiale suplimentare de 3,5 milioane de euro sub formă de asistenţă umanitară, menită să acopere nevoile cele mai urgente, precum numerar pentru adăpost şi produse nealimentare, apă şi salubritate, sănătate şi operaţiuni de căutare şi salvare.

Comisia va mobiliza sprijin suplimentar şi va răspunde cererii de asistenţă a Turciei. 21 de state membre ale UE şi trei state participante la EUCPM au oferit deja un total de 38 de echipe - Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Malta, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia şi Spania, împreună cu Albania, Muntenegru şi Serbia.

În total, ţările europene au oferit 1.652 de salvatori şi 105 câini de căutare.

De asemenea, Comisia canalizează asistenţa sub formă de articole pentru adăposturi de urgenţă din partea a 12 state membre ale UE, care oferă unităţi de cazare de urgenţă din rezerva rescEU găzduite de Suedia, precum şi mii de corturi şi paturi găzduite de România; acestea urmează a fi trimise în Turcia.

Autoritățile turce au arestat 97 de persoane, în regiunea cutremurului

ACTUALIZARE 18:15 Autoritățile turce au arestat cel puțin 97 de persoane în urma furtului și jafurilor în regiunea cutremurului, potrivit agenției de știri de stat din Turcia Anadolu, citată de CNN.

În urma cutremurelor care au afectat 10 provincii, au existat 232 de investigații legate de furturi, jafuri și fraude în regiune, a raportat Anadolu.

ONU: Operațiunile de salvare după cutremurul din Siria se apropie de final

ACTUALIZARE 18:10 Operaíunile de salvare după cutremurul din Siria „se apropie de sfârșit”, a declarat luni șeful operaţiunilor umanitare ale ONU, Martin Griffiths, în timpul unei vizite în orașul Alep.

„Salvarea oamenilor de sub dărâmături se apropie de final, iar acum îi găsim pe cei care au murit. Și acum, faza umanitară, adăpostul, îngrijirea psihosocială, hrana, școala și un sentiment de viitor pentru acești oameni, aceasta este obligația noastră acum”, a remarcat Griffiths. El a spus că ONU a venit în Siria pentru a „strânge bani pentru organizațiile curajoase care îi pot ajuta pe oamenii din Alep”.

Șeful Serviciilor Sociale din Istanbul cere mai multe donații pentru Turcia: „Nu putem sta singuri și vă rog să nu ne uitați”

ACTUALIZARE 18:05 Șeful Serviciilor Sociale din Istanbul pledează pentru mai multe donații în urma cutremurului mortal care a lovit regiunea, spunând că ajutorul primit în centrele de distribuție este „nu este suficient”.

Serviciile Sociale din Istanbul au peste 20.000 de voluntari care lucrează 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână în două centre principale de coordonare, potrivit Enif Yavuz Dispar.

Serviciile sociale ale orașului au deschis grădinițe, centre de ajutor pentru femei și biblioteci pentru donații și au trimis peste 200 de camioane, trei avioane și două nave de ajutor în zonele afectate de cutremur.

„Avem nevoie de mai mult pentru că acesta este un dezastru pe care Turcia nu l-a mai văzut niciodată”, a spus Dipsar. „Nu putem sta singuri și vă rog să nu ne uitați.

Berlin cere supravieţuitorilor turci şi sirieni ai cutremurului documente legale pentru a veni în Germania

ACTUALIZARE 16:50 Germania, unde trăiesc comunităţi turcă şi siriană numeroase, oferă perspectiva de adăpost şi asistenţă pentru supravieţuitorii cutremurului care au rude în această ţară, însă numai dacă aceştia îndeplinesc cerinţele de viză, a indicat luni Ministerul de Externe de la Berlin, informează Reuters.

Obiectivul Berlinului este de a face mai rapid şi mai simplu pentru astfel de persoane să vină în Germania în cadrul legal existent, a afirmat un purtător de cuvânt al ministerului.

„Paşapoartele dispărute sunt, desigur, o problemă. Cei care au pierdut totul este improbabil să aibă un paşaport, dar noi nu putem să încălcăm suveranitatea autorităţilor turce de a emite paşapoarte şi să eliberăm documente de călătorie pentru cetăţeni străini, pur şi simplu”, le-a declarat reporterilor un purtător de cuvânt într-o conferinţă de presă la Berlin.

În Germania trăiesc în jur de 2,3 milioane de persoane de origine turcă, cea mai numeroasă diaspora turcă din lume, potrivit cifrelor Comunităţii Turce din Germania. Mulţi sirieni au sosit în Germania în 2015, când ţara şi-a deschis porţile pentru sute de mii de refugiaţi, scrie Agerpres. 

Ministrul de interne Nancy Faeser a declarat pentru publicaţia Bild am Sonntag că doreşte să le permită celor afectaţi de cutremur să intre în Germania „cu vize obişnuite care sunt emise rapid şi sunt valabile trei luni”.

Cetăţenii turci ale căror paşapoarte sunt îngropate sub dărâmături sunt sfătuiţi să contacteze ambasada germană la Ankara dacă doresc să stea în Germania la rude, care trebui să îşi asume responsabilitatea pentru ei.

Pentru sirieni, drumul spre Germania este mai dificil. Berlinul nu are relaţii diplomatice cu Siria, ţară care suferă deja de pe urma a peste 11 ani de război civil. Aceasta înseamnă că sirienii trebuie să se deplaseze la ambasade germane din ţări vecine pentru cereri de viză, ceea ce era dificil şi înainte de cutremur. Niciunul din ministerele germane nu a putut estima câţi turci şi sirieni afectaţi de seism ar dori să vină în Germania.

Salvări miraculoase la o săptămână după cutremurele devastatoare din Turcia şi Siria

ACTUALIZARE 16:40 Echipele de salvatori au reuşit, în mod miraculos, să extragă de sub dărâmături supravieţuitori din Turcia, la o săptămână de la cutremure, transmite AFP.

Aceste salvări sunt nesperate pentru că s-au produs cu mult după expirarea perioadei iniţiale de 72 de ore, considerată crucială pentru şansele de supravieţuire ale persoanelor rămase blocate sub dărâmături. În cursul nopţii de duminică spre luni, şapte persoane au fost găsite în viaţă sub dărâmături în Turcia, printre care şi un copil de 3 ani la Kahramanmaras şi o femeie de 60 de ani la Besni. O alta, în vârstă de 40 de ani, a fost salvată după 170 de ore la Gaziantep.

Un membru al unei echipe de salvatori britanici a publicat duminică un clip pe Twitter în care apare un salvator care înaintează printr-un tunel săpat în ruine şi scoate la suprafaţă o persoană rămasă blocată de 5 zile. Şi în oraşul Kahramanmaras, aflat în apropiere de epicentrul seismelor, salvatorii continuă să acţioneze, în timp ce oamenii aşteaptă informaţii despre apropiaţii lor.

În total, 34.000 de salvatori acţionează în prezent în căutarea supravieţuitorilor, conform vicepreşedintelui turc Fuat Oktay. Aproximativ 400.000 de persoane au fost evacuate din locuinţele devenite nesigure după seism, iar 1,2 milioane de oameni au fost cazaţi în cămine studenţeşti.

La Antakya, Antiohia din perioada antichităţii greceşti, după primele trei sau patru zile de abandonare, sunt organizate operaţiuni de căutare şi salvare. La Kahramanmaras au fost instalate 30.000 de corturi, în timp ce 48.000 de persoane sunt adăpostite în şcoli şi 11.500 în sălile de sport, conform ministrului de intrene Suleyman Soylu.

O puternică prezenţă poliţienească şi militară este acum vizibilă, autorităţile precizând că este vorba de prevenirea jafurilor, după incidentele din acest weekend. Numeroşi locuitori din Antakya, intervievaţi de AFP, au explicat furturile din supermarketuri din primele zile de după seism prin necesitatea absolută în care s-au găsit mulţi, lipsiţi de apă, electricitate şi bani, din lipsă de sprijin din partea autorităţilor.

În acelaşi timp, operaţiunile de căutare au fost încheiate la Sanliurfa, Kilis, Osmaniye şi Adana, conform presei turce. Aceste operaţiuni continuă însă în 308 locaţii din Kahramanmaras. În ceea ce priveşte şcolile primare şi gimnaziale din 10 oraşe afectate de cutremur, acestea vor rămâne închise până la 1 martie, a declarat ministrul Educaţiei, Mahmut Ozer. În celelalte oraşe, şcolile se redeschid la 20 februarie.

De asemenea, seismele au transformat în moloz şi importante lăcaşuri de cult. La Antakya, lui Havva Pamukcu, o credincioasă care obişnuia să se roage la moscheea Habib-I Nejjar, încă nu-i vine să creadă. „Acest loc înseamnă mult pentru noi. Oamenii veneau aici înainte de a porni în pelerinaj spre Mecca”, a susţinut ea.

Biserica ortodoxă a avut aceeaşi soartă, constată Sertac Paul Bozkurt, membru al consiliului administrativ al acestui lăcaş de cult. „Toate zidurile ei s-au prăbuşit şi nu ne mai poate adăposti rugăciunile”, a precizat el. În Siria situaţia rămâne extrem de dificilă. Bab-al Hawa, în nord-vest, rămâne singurul loc de trecere operaţional dinspre Turcia spre zonele rebele, şi ele grav afectate de seisme. Au trecut graniţa camioane ce transportau cele necesare pentru ridicarea unor adăposturi de urgenţă - folii de plastic, pături şi saltele, dar şi frânghii şi cuie şi şuruburi.

ONU a recunoscut că ajutoarele care au ajuns în Siria sunt insuficiente. „Până acum am eşuat în faţa oamenilor din nord-vestul Siriei”, a recunoscut şeful agenţiei umanitare a ONU, Martin Griffiths. „Se simt, pe bună dreptate, abandonaţi” şi trebuie „să îndreptăm acest eşec cât mai rapid”, a adăugat el.

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus s-a întâlnit duminică, la Damasc, cu preşedintele sirian Bachar al-Assad, asigurând că acesta din urmă s-a arătat gata să ia în considerare deschiderea de noi puncte de trecere pentru a transporta ajutoare în zonele rebele.

Conform unui oficial din Ministerul sirian al Transporturilor, Suleiman Khalil, 62 de avioane încărcate cu ajutoare au aterizat până în prezent în Siria şi alte astfel de transporturi sunt aşteptate în orele şi zilele următoare. Majoritatea ajutorului umanitar pentru Siria provine din Arabia Saudită.

Conform ultimelor bilanţuri, seismul produs la 6 februarie, ce a avut magnitudinea de 7,8, a făcut cel puţin 35.224 de morţi, dintre care 31.643 în regiunea de sud a Turciei şi 3.581 în Siria. ONU a avertizat însă duminică asupra faptului că acest bilanţ s-ar putea dubla.

Salvatorii din Germania și-au încheiat misiunea în Turcia

ACTUALIZARE 13.40 Echipa Internațională de Căutare și Salvare (ISAR) a Germaniei și-a încheiat misiunea în regiunea afectată de cutremur din Turcia și se va întoarce luni acasă.

„Nu vom uita oamenii din zona dezastrului. Acum analizăm cum putem ajuta rapid și eficient”, a transmis ISAR.

Germania a trimis 50 de experți în Turcia marțea trecută, pentru a căuta și salva victimele. Țara și-a suspendat sâmbătă operațiunile, invocând motive de securitate în regiunea Hatay, potrivit unui comunicat emis de Agenția Federală pentru Ajutor Tehnic.

Într-o declarație separată publicată duminică, ISAR a declarat că echipa a salvat o femeie în vârstă de 88 de ani de sub sub dărâmăturile unei case prăbușite din Kirikhan.

Şeful operaţiunilor umanitare ale ONU a sosit în oraşul sirian Alep

ACTUALIZARE 13.25 Şeful operaţiunilor umanitare ale ONU, Martin Griffiths, a sosit luni în oraşul sirian Alep.

''Lipsa adăpostului şi a hranei după un cutremur şi revenirea prematură în structuri instabile pot avea efecte medicale catastrofice asupra populaţiei vulnerabile'', a declarat Societatea medicală americano-siriană (SAMS), care oferă asistenţă medicală sirienilor în zonele controlate de opoziţie.

Abu Majed, voluntar în cadrul organizaţiei de salvare 'Căştile Albe', a declarat la Idlib că oamenii preferă să se întoarcă în locuinţele avariate de cutremur în loc să aştepte ridicarea adăposturilor, în pofida faptului că au fost avertizaţi asupra riscurilor existente.

ONU a anunţat luni că şase camioane intră în prezent în zona calamitată, transportând în special corturi. În comparaţie cu răspunsul internaţional din Turcia vecină, numeroase persoane sinistrate din Siria simt că ajutorul este prea mic şi prea lent. Primul transport de ajutoare internaţionale a sosit în Siria abia joi, camioanele trecând din Turcia prin singurul punct de tranzit frontalier deschis între cele două ţări, cel de la Bab al-Hawa.

Majed a adăugat că aproximativ 20 de familii se adăpostesc într-un cort de campanie, acesta fiind principalul motiv pentru care oamenii preferă să-şi rişte vieţile prin revenirea în casele avariate de seism.

Martin Griffiths a recunoscut duminică pe Twitter: ''Poporul sirian se simte abandonat (pe bună dreptate) şi aşteaptă ajutorul internaţional care încă nu a sosit''.

"Au trecut prin iad să-mi scoată băiatul. L-am îngropat lângă sora lui". În Idlib, Siria, e mult prea liniște: "Nici cort, nici ajutor"

ACTUALIZARE 12.35 Cutremurul de lunea trecută a făcut ravagii în Turcia și în Siria și a provocat peste 36.000 de morți. În Turcia continuă eforturile pentru scoaterea supraviețuitorilor de sub dărâmături și, chiar și la o săptămână de la seism, încă sunt scoase persoane în viață. În Siria însă, operațiunile au fost oprite după ce de joi nu a mai fost găsită nicio persoană în viață. "Am făcut tot posibilul să ne salvăm oamenii, dar nu am putut. Nimeni nu ne-a ascultat. Ne-au spus că sunt alături de noi, dar doar atât", a susținut un salvator de la Căștile Albe. Oamenii se plâng că ajutorul internațional care ajunge în Siria este mic în comparație cu nevoile. 

Într-un reportaj BBC se face comparație între situația din orașul Antakya din Turcia și o locaitate din provincia Idlib din Siria.

În timp ce în primul sirenele ambulanțelor sună toată noaptea iar salvatorii continuă misiunile contracronometru de salvare, în Idlib este liniște. Casele din Bsania, Idlib, s-au prăbușit printre plantațiile de măslini. Abu Ala este unul dintre sirienii a cărui casă s-a transformat într-un morman de moloz. În cutremur și-a pierdut doi copii. 

"Dormitorul era acolo, asta e casa mea", a arătat el reporterilor BBC, arătând spre mormanul de moloz. "Eu, soția, fiica dormeam aici. Wala’, fata de 15 ani, era la marginea camerei, spre balcon. Au reușit să o găsească, am luat-o și am îngropat-o", a povestit el. În întuneric, el și soția lui s-au agățat de măslini în timp cutremurul devastator era urmat de replici puternice.

Peste 36.000 de morți în Turcia și Siria

ACTUALIZARE 11.50 Numărul morților în Turcia și Siria în urma cutremurului a ajuns la 36.217 . 

În Turcia sunt 31.643 de persoane decedate, a transmis Centrul de coordonare a situațiilor de urgență SAKOM. 

Numărul de morți confirmat în Siria este de 4.574 .  

O femeie a fost salvată după 175 de ore

ACTUALIZARE 11.10 O femeie a fost slavată de sub dărâmături după 175 de ore în provincia Hatay din Turcia, scrie CNN.

În imaginile făcute publice de municipalitatea din Istanbul se vede cum femeia, pe nume Naide Umay, este ridicată pe o targă. 

ACTUALIZARE 11.00 Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a cerut Consiliului de Securitate al ONU să aprobe două puncte de acces suplimentare pentru ca ajutorul pentru Siria să ajungă în zonele afectate de cutremur.

"Oamenii din zonele afectate contează pe noi. Ei fac apel la umanitatea noastră pentru a-i ajuta. Nu îi putem dezamăgi – trebuie să votăm imediat o rezoluție care să țină seama de apelul ONU pentru autorizarea unor puncte de trecere a frontierei suplimentare, pentru furnizarea de asistență umanitară. Avem puterea de a acționa. Este timpul să ne mișcăm urgent”, a declarat Linda Thomas-Greenfield.

Transportul ajutoarelor urgente în zonele afectate de cutremur din nordul Siriei a fost îngreunată de războiul civil de lungă durată. Rusia, care sprijină regimul lui Assad, a blocat anterior aprobarea unei alte rute de ajutor de la ONU către Siria.

Turcia nu a învăţat lecţia cutremurului din 1999. Peste 75.000 de clădiri s-au prăbușit din cauza taxei care i-a iertat pe constructori 

ACTUALIZARE 10.45 Turcia a adoptat unele dintre cele mai stricte norme de siguranţă în construcţii, după cutremurul din 1999, soldat cu peste 17.000 de morţi, însă specialiştii spun că acestea sunt mai mult pe hârtie. În realitate, constructorii le ignoră și sunt iertați, în schimbul unor taxe. Experții în urbanism cer ca măcar la reconstrucție să fie respectate normele, scrie The Guardian. 

După cutremurul din 1999, autorităţile din Turcia au promis că vor implementa norme mult mai stricte privind regulile de siguranţă în construcţii. Mai mult, au introdus şi aşa-zisa "taxă de cutremur", din care s-au strâns până acum aproximatv trei miliarde de dolari, bani care ar fi trebuit să fie folosiţi pentru pregătirea instituţiilor statului pentru a răspunde la dezastre.

Pe hârtie, standardele în construcţii, în Turcia, sunt printre cele mai exigente din lume. Clădirile noi trebuie să fie făcute din beton armat, iar pereţii şi stâlpii de rezistenţă trebuie să fie construiţi în aşa fel încât, în caz de prăbuşire, etajele să nu cadă unul peste altul. Însă experţii turci - geologi, arhitecţi, urbanişti - avertizează de mulţi ani că dezvoltatorii noilor clădiri nu respectă aceste norme. 

Mai mult, statul a emis periodic "amnistii în construcţie". Acest lucru înseamnă că dezvoltatorii care n-au putut dovedi că au respectat normele în au fost iertaţi în schimbul unei taxe. Ultima astfel de amnistie a fost acordată în 2018.

În cele 10 provincii afectate de cutremurele recente din Turcia, mai bine de 75.000 de clădiri fac parte din cele pentru care s-au acordat amnistii, spune Pelin Pınar Giritlioğlu, şeful ordinului arhitecţilor şi inginerilor din Istanbul.

Citește continuarea AICI

Un bărbat a fost salvat de sub dărâmături după 167 de ore

ACTUALIZARE 10.15 Un supraviețuitor a fost scos de sub dărâmături la 167 de ore după cutremurul care a lovit Turcia, scrie CNN.

La o săptămână după cutremurul devastator care a lovit Turcia, echipele de căutare se grăbesc să găsească victimele care ar putea fi încă în viață sub dărâmături, chiar dacă organizațiile și autoritățile au avertizat că șansele de a găsi supraviețuitori ajung să fie tot mai reduse.

Bărbatul a fost salvat în Antakya, în provincia Hatay. În imaginile făcute publice pe rețelele sociale se vede cum bărbatul este scos de salvatori pe care îi îmbrățișează și le strânge mâinile mulțumindu-le.

Șefa Comisiei UE a vorbit cu Erdogan și i-a promis ajutor suplimentar pentru Turcia

ACTUALIZARE 9.20 Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis că va spori ajutorul pentru Turcia afectată de cutremurul de săptămâna trecută.

Von der Leyen a vorbit la telefon duminică cu președintele turc Recep Erdogan și i-a spus că CE va da un ajutor suplimentar și va răspunde ultimei solicitări a Turciei cu privire la ajutor pentru cei rămași fără adăpost - în special corturi, pături, calorifere. 

Von der Leyen a transmis „cele mai profunde condoleanțe pentru pierderile catastrofale de vieți omenești și distrugerile cauzate de recentul cutremur”.

UE speră să obțină fonduri suplimentare pentru Turcia și Siria în timpul unei acțiuni a donatorilor care va avea loc la Bruxelles în martie. 

Într-un comunicat de presă de miercuri, Comisia Europeană a transmis că operațiunea sa în regiunile afectate este una dintre „cele mai mari de căutare și salvare” efectuate vreodată prin Mecanismul său de protecție civilă. 

24 de țări, dintre care 21 membre UE, au trimis în Turcia până acum 38 de echipe formate din 1.651 de persoane și 106 câini de căutare și salvare.

Un câine salvator a murit în Turcia în timp ce încerca să ajungă la un om blocat sub dărâmături 

ACTUALIZARE 8.35 Un câine salvator din Mexic a murit în Turcia în timp ce încerca să ajungă la un om rămas blocat sub o clădire prăbușită. 

El găsise doi oameni în viață, sub dărâmături. În timp ce încerca să ajungă la al treilea, o structură instabilă s-a prăbușit peste el. 

ACTUALIZARE 7.40 Pentru mulți, Hamza este imaginea speranței ce renaște din dezastru. Asta pentru că Hamza a rezistat 131 de ore sub mormanul de moloz care i-a fost odată casă și în care trăia cu mama lui. Nu se știe ce s-a întâmplat cu femeia, dar fiul ei de doar câteva luni a supraviețuit fără pic de mâncare.

Un alt băiețel are doar trei ani și a rămas în viață sub tone de moloz care duminica trecută îi erau casă. A stat în beznă totală, așteptând să fie salvat, într-una dintre cele mai afectate zone ale Turciei.

Iar miracolele reușite de echipele de căutare au continuat.
 - Unde e fiica ta?
- Iat-o!
- Bună fată frumoasă, suntem aici să te scoatem. Nu, nu, e în regulă, uite că suntem aici...Uită-te la mine!
Un tată și fiica lui de 10 ani, au stat captivi sub mormanele de moloz mai bine de 140 de ore.

Un copil de 6 ani a fost salvat după ce a fost blocat 137 de ore sub dărâmături, într-un bloc din Antakya.

O femeie de 64 de ani a fost găsită și ea în viață în aceeași zi, după ce blocul său a fost pus la pământ.

Qatarul va trimite 10.000 de containere modulare folosite în timpul Cupei Mondiale

ACTUALIZARE 7.20 Qatarul va trimite în Turcia şi Siria 10.000 de containere modulare folosite în timpul Cupei Mondiale pentru a găzdui persoane care şi-au pierdut locuinţele în cutremurul care a lovit cele două ţări luni.

"Ţinând cont de nevoile urgente din Turcia şi Siria, am luat decizia de a trimite în regiune bungalow-urile de şantier şi rulotele noastre, oferind astfel sprijin imediat şi foarte necesar populaţiei din Turcia şi Siria", au declarat reprezentanți ai Qatarului.

Un prim transport va pleca luni spre Turcia. Alte livrări sunt aşteptate în zilele următoare. Containerele modulare au fost folosite câteva săptămâni în noiembrie şi decembrie pentru a găzdui în special suporteri în cursul Cupei Mondiale la fotbal organizate în Qatar.

Anunţul ajutorului din Qatar a coincis cu vizita, duminică, a emirului Tamim bin Hamad Al Thani la Istanbul, prima a unui lider străin în Turcia, unde cutremurul a făcut peste 29.000 de morţi. Emirul a precizat pe contul său de Twitter că a discutat cu preşedintele turc, Recep Erdogan, cum ar putea Doha să contribuie la "atenuarea acestei catastrofe".

Qatarul a trimis deja 100 de tone de ajutor Turciei şi a desfăşurat acolo una dintre cele mai mari echipe de ajutor străine, cu aproximativ 130 de salvatori.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri