Croația refuză să participe la misiunea UE de sprijinire a armatei ucrainene

Data actualizării: Data publicării:
Drapelul Croației.
Foto: Profimedia Images

Parlamentarii croați au respins la limită, vineri după-amiază, o propunere care prevedea participarea ţării la Misiunea Uniunii Europene de susţinere a armatei ucrainene, inclusiv prin instruirea militarilor în state europene. După ore întregi de dezbateri aprinse care au reflectat diviziunile profunde dintre premier și președintele țării, Parlamentul de la Zagreb nu a putut întruni majoritatea pentru aprobarea proiectului, scrie Reuters.

Era nevoie de o majoritate de două treimi pentru a aproba propunerea care ar fi inclus permisiunea ca până la 100 de soldați ucraineni să fie antrenați în Croația în următorii doi ani, la care s-a opus președintele Zoran Milanovic, care este comandantul suprem al forțelor armate croate.

Din cei 107 parlamentari care au votat în legislativul de 151 de locuri, 97 au susţinut decizia, iar zece au fost împotrivă.

Deputații opoziției au declarat că nu doresc să devină ostatici ai dezacordului politic al liderilor de vârf și au spus că constituția nu prevede voturi parlamentare în chestiuni aprobate în mod normal de președinte în acord cu guvernul.

Ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina începută în februarie, Uniunea Europeană a convenit în octombrie să înființeze Misiunea de asistență militară în sprijinul Ucrainei (EUMAM Ucraina) și a numit un general polonez pentru a conduce antrenamentele care vor avea loc în cea mai mare parte în Polonia.

Milanovic a refuzat să ia în considerare propunerea guvernului ca Croația să se alăture EUMAM Ucraina. El a declarat că Croația nu ar trebui să fie implicată în război și că propunerea ar încălca Constituția, deoarece nu a reușit să clarifice baza pentru declararea Ucrainei drept aliat, având în vedere că aceasta nu este membră a UE sau a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Guvernul a trimis apoi propunerea parlamentului, în speranța de a obține majoritatea de două treimi necesară pentru a adopta decizii în materie militară.

„Participarea la această misiune militară este doar o decizie coerentă, principială și rațională a Croației, în interesul său național”, a declarat premierul Andrej Plenkovic înaintea votului, respingând criticile potrivit cărora ar fi fost încălcate procedurile legale.

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...