Cum a ajuns Zelenski să zboare cu un avion al Franței la summitul G7

Data publicării:
Președintele Volodimir Zelenski coboară scările unui avion franțuzesc la Jeddah, pe 19 mai 2023.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a folosit un avion pus la dispoziție de Franța pentru deplasările la Jeddah și Hiroshima. Foto: Profimedia Images

Volodimir Zelenski a folosit atât pentru deplasarea la Jeddah, unde s-a adresat liderilor Ligii Arabe, cât și pentru deplasarea la Hiroshima, în Japonia, la summitul G7, un avion pus la dispoziție de Franța, un semn că împăcarea dintre președintele ucrainean și omologul său francez, Emmanuel Macron este definitivă, notează Reuters.

Emmanuel Macron a fost criticat, anul trecut, atât în Ucraina, cât și în alte state europene pentru poziția sa considerată prea conciliantă față de Vladimir Putin.

Declarația acestuia, cum că "Rusia nu trebuie să fie umilită" a făcut valuri, la vremea respectivă.

La începutul războiului din Ucraina, Macron menținut legătura cu regularitate cu Putin, în încercarea de a obţine o încetare a focului şi de a începe negocieri.

Însă anul acesta, Macron s-a numărat printre liderii europeni care a susținut cel mai mult sprijinul, inclusiv militar, pentru Kiev.

Într-un interviu din luna februarie, Volodimir Zelenki susținea că Macron "s-a schimbat cu adevărat".

"La urma urmei, el a fost cel care a deschis uşa livrărilor de tancuri. El a susţinut, de asemenea, candidatura Ucrainei la UE", spunea președintele ucrainean, care l-a vizitat pe Macron și la Palatul Elysee.

Potrivit oficialilor francezi, ideea ca Zelenski să participe la summitul G7 din Japonia a fost dicutată cu săptămâni în avans. Când decizia finală a fost luată, ucrainenii au fost cei care au apelat la francezi.

"Ucrainenii au cerut ca președintele Zelenki să fie transportat de armata franceză", a declarat un oficial francez, care a adăugat că decizia a fost luată miercuri.

Delegația ucraineană a fost preluată de la granița cu Polonia, iar avionul folosit a fost unul militar cu emblema guvernului francez.

Mai întâi, Zelenski a zburat la Jeddah, unde a discutat cu liderii țărilor arabe.

"A fost o oportunitate pentru el să își explice poziția unor țări cu care de obicei nu are multe contacte", a declarat un alt oficial francez.

A urmat apoi deplasarea la Hiroshima, unde Zelenski a avut o întâlnire cu Emmanuel Macron în care a mulțumit Franței și a vorbit despre "semnalele pozitive" primite de la țările arabe, fără să intre însă în detalii.

"Un avion în culorile Republicii Franceze a ajuns la Hiroshima. La bord, delegația ucraineană a venit la G7 să lucreze alături de noi și partenerii noștri pentru victoria Ucrainei și pentru restaurarea păcii în Europa", a scris pe Twitter Macron, după întâlnire.

Un oficial care a călătorit în avionul pus la dispoziție de francezi a povestit că delegația ucraineană a fost foarte obosită după întâlnirile de la Jeddah și a profitat de zborul de 15 ore până în Japonia pentru a dormi.

Însă, în mai multe rânduri, Zelenski a convocat diplomații și militarii din delegație pentru a pregăti întâlnirile de la summitul G7 și a stabili ce poziție să adopte în funcție de interlocutor.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri