Cum a încercat armata SUA să ascundă primul test nuclear al lui Oppenheimer. Informația aparent banală îngropată în paginile ziarelor

Data publicării:
testul nuclear trinity prima bomba atomica explozie
Cum a încercat armata SUA să ascundă primul test nuclear al lui Oppenheimer. Foto: Profimedia

Cine a răsfoit ziarele la scurt timp după primul test nuclear al lui Robert J. Oppenheimer, pe 16 iulie 1945, putea să rateze scurta știre despre explozie. Îngropată în pagina 6 din Clovis News-Journal, din New Mexico, știrea banală și în mare parte fictivă vorbea despre o explozie la un depozit de muniție dezafectat, relatează Business Insider.

„Am primit mai multe întrebări cu privire la o explozie puternică care a avut loc la Baza Aeriană Alamogordo în această dimineață”, a spus ofițerul comandant al bazei, William O. Eareckson, citat de publicație.

Articolul continuă spunând că ceea ce localnicii au auzit și văzut a fost rezultatul unei „cantități considerabile de explozibili și articole pirotehnice” care au explodat. Nimeni nu a fost rănit, a spus Eareckson.

Anunțul a apărut între alte știri, una despre o urmărire a poliției și alta despre un bărbat care era căutat pentru că a semnat un cec respins apoi de bancă.

Ceea ce nu s-a menționat a fost faptul tocmai începuse era atomică: ce au auzit oamenii fusese primul test nuclear al Proiectului Manhattan, cunoscut sub numele de Trinity.

Testul Trinity a însemnat o explozie literalmente orbitoare și un nor în formă de ciupercă, de 10 kilometri înălțime. Era un precursor al bombelor nucleare devastatoare care aveau să fie aruncate mai târziu asupra orașelor Nagasaki și Hiroshima din Japonia.

Explozia „a fost văzută și simțită într-o zonă care se întinde de la El Paso la Silver City, Gallup, Sorocco și Albuquerque”, potrivit unei știri din 31 august 1945 din El Paso Herald-Post.

Responsabilitatea pentru elaborarea unei serii de comunicate de presă care să explice acest lucru i-a revenit unui reporter științific al New York Times, William Laurence, potrivit lui Vincent C. Jones, care a descris testul pentru Centrul de Istorie Militară a Armatei SUA.

Laurence a fost detașat temporar pentru a ajuta Proiectul Manhattan, a scris Jones.

În total, Laurence a ajutat la redactarea a patru comunicate de presă - celelalte trei erau legate de rezultate potențial catastrofale, cum ar fi necesitatea de a evacua oamenii din zonă, daunele aduse orașelor și notificări de decese, conform lui Jones.

Doar cel privind fictiva explozie a muniției a fost folosit.

În articolul său din 31 august, după mai mult de o lună, Herald-Post a relatat că explozia a fost de fapt „bomba A”, admițând că publicația a fost păcălită de declarația anterioară.

„Aceasta a fost marea știre de la jumătatea secolului, iar ziariştii nu au aflat-o”, a scris ziarul.

Informațiile apar în contextul lansării filmului Oppenheimer, al lui Christopher Nolan, despre omul care a condus Proiectul Manhattan și a creat bomba atomică pentru Statele Unite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri