Cum a reacționat miliardarul Jack Ma, fondatorul Alibaba, după ce liderul chinez a cerut „redistribuirea averilor”

Data publicării:
Jack Ma cu degetul aratator ridicat in sus
Grupul Alibaba, fondat de Jack Ma, reacționează după ce președintele Chinei a transmis că dorește o „redistribuire a averilor” Foto: Profimedia Images

Iniţiativa „prosperitate comună” promovată de Partidul Comunist Chinez a trimis o undă de şoc în întreaga economie, declanşând vânzări masive de acţiuni pe bursă şi donaţii caritabile semnificative din partea miliardarilor chinezi. Marile grupuri chineze actionează după motto-ul „Dacă-i ordin, cu plăcere”. Cel mai recent exemplu vine de la Alibaba, gigantului chinez al comerţului electronic, fondat de miliardarul Jack Ma.

Grupul Alibaba a anunțat că va crea un fond de peste 15 miliarde de dolari prin care va desfășura acțiuni sociale până în 2025.

Este ultimul nume adăugat pe o listă lungă de giganți tehnologici care s-au grăbit să doneze, după ce preşedintele chinez Xi Jinping a reproșat antreprenorilor îmbogățiți că nu fac „redistribuirea averii” și nu dau înapoi societății.

Citiți și: China produce câte cinci noi miliardari pe săptămână. Cei mai bogați chinezi au câștigat o sumă record cât PIB-ul Marii Britanii

Modul în care s-au generat aceste donații arată însă că nu este filantropie, ci frică de repercursiuni din partea autorităților. 

Fondurile promise de Alibaba vor merge în subvenţii pentru IMM-uri şi pentru asigurarea muncitorilor din noua economie, cum ar fi șoferii de pe platformele de ridesharing sau curierii.  

Citiți și: Jack Ma nu mai este cel mai bogat chinez. Ce avere are Zhong Shanshan

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri