Cum interpretează Rusia Pactul Ribbentrop-Molotov: „A ajutat să extindem granița de vest a URSS cu circa 350 km”. Acolo se afla Polonia

Data actualizării: Data publicării:
From left: Friedrich Gaus from Germany, Joachim von Ribbentrop, German Foreign Minister, Joseph Stalin, Soviet head of state and his Foreign Minister Vyacheslav Molotov pose 23 August 1939 in Kremlin in Moscow after signing the Soviet-German Non-Aggression Pact
Joachim von Ribbentrop, ministrul german de Externe (al doilea din stânga), Iosif Stalin, conducătorul URSS (al treilea din stânga), și Viaceslav Molotov, ministrul de Externe URSS (ultimul din stânga), după semnarea pactului de neagresiune dintre Germania nazistă și Uniunea Sovietică, pe 23 august 1939. Foto: Profimedia

Rusia a marcat marți împlinirea a 83 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov prezentând propria versiune a evenimentului. Potrivit diplomației de la Moscova, Uniunea Sovietică a fost „forțată” de circumstanțele internaționale să semneze acest pact de neagresiune, care conținea un protocol secret privind împărțirea sferelor de influență între Germania și URSS, acesteia din urmă urmând să-i revină țările baltice, estul Poloniei și Basarabia. Ministerul rus de Externe notează că pactul „a ajutat” la extinderea graniței de vest a URSS cu circa 350 de kilometri. Acolo se afla Polonia, pe care Pactul Ribbentrop-Molotov a împărțit-o în două, între Germania și Uniunea Sovietică.

Pagina oficială de Facebook a Ministerului de Externe prezintă interpretarea pe care Moscova o dă pactului de neagresiune dintre Germania și Uniunea Sovietică, semnat la 23 august 1939, cunoscut drept Pactul Ribbentrop-Molotov. 

Ministerul rus de Externe susține că URSS a încercat în anii 1930 să coalizeze un „sistem colectiv de securitate” în Europa, care să se opună puterii în creștere a celui de-al Treilea Reich, însă țările occidentale au pus piedică unei asemenea inițiative. 

Pentru că eforturile Uniunii Sovietice au rămas fără rezultat, în cele din urmă a semnat un pact de neagresiune cu Germania, mai notează MAE rus, precizând că „este important de menționat că URSS a fost printre ultimele care au semnat un astfel de tratat”.

„Un pact a fost semnat de miniștrii de Externe ai URSS și Germaniei, Viaceslav Molotov și Joachim von Ribbentrop, la Kremlin. Potrivit istoricilor, acest pact nu era în dezacord cu normele legilor internaționale și nici cu practica statelor care acceptau înțelegeri de acest fel.

Împreună cu pactul, părțile au semnat un protocol adițional secret, delimitând sferele de influență între URSS și Germania. Sfera de influență a Uniunii Sovieticecuprindea statele baltice, estul Poloniei (inclusiv vestul Belarusului și vestul Ucrainei) și Basarabia”, se mai arată în prezentarea făcută de Ministerul rus de Externe.

Mai departe, MAE rus afirmă că, pe de o parte, URSS a înțeles că războiul era inevitabil, iar pe de altă a câștigat teritoriu, mutându-și granița cu circa 350 de kilometri mai spre vest.

„Istoricii spun că liderii Uniunii Sovietice nu-și făceau iluzii despre perspectivele pactului pe care îl semnaseră cu Germania și au înțeles că războiul era inevitabil. Era o chestiune de a câștiga timp. Pactul a ajutat la extinderea graniței de vest a URSS cu circa 350 de kilometri”. 

Acolo se afla Polonia, pe care URSS a împărțit-o în două cu Germania nazistă. Germania a declanșat al Doilea Război Mondial pe 1 septembrie 1939, invadând Polonia dinspre vest. Pe 17 septembrie 1939, URSS a invadat Polonia dinspre est, cele două forțe invadatoare întâlnindu-se două zile mai târziu în orașul Brest-Litovsk, completând astfel ocupația țării, potrivit Britannica.

Potrivit MAE rus, semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov a fost „forțată” de circumstanțele internaționale.

„Având în vedere circumstanțele, decizia guvernului sovietic de a semna un pact de neagresiune cu Germania a fost un pas forțat, deși natural și justificat, din moment ce nu a reușit crearea unei coaliții anglo-franco-sovietice”, mai afirmă MAE rus.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Citește și: Moscova face public protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov la 80 de ani de la semnare. Documentul reaprinde polemici în Rusia

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Momentul când o polițistă din Cluj îi dă cu spray lacrimogen în față colegului său. Acesta se chinuie să...
Pro FM
Câți copii are Celine Dion: "Viața mea e să fiu mamă". Fiul cel mare are 23 de ani și seamănă foarte bine cu...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...