Cum se folosesc rușii de scandalul turbinei reparate în Canada pentru a justifica tăierea gazului prin Nord Stream

Data publicării:
turbina nord stream
Foto: Profimedia Images

Un reprezentant al companiei ruse Gazprom a declarat miercuri că compania încă așteaptă returnarea unei turbine Siemens pentru gazoductul Nord Stream 1, dând vina pe compania germană pentru întârziere. De partea celalată, compania Siemens susține că nu a primit de la Gazprom documentele vamale necesare, sugerând că rușii întârzie deliberat furnizarea documentelor vamale pentru a justifica reducerea livrărilor de gaze. 

Compania Siemens Energy a spus că livrarea turbinei depinde de Gazprom care trebuie să furnizeze documentele vamale necesare după ce aceasta a fost reparată în Canada, relatează Reuters.

Rusia spune că problemele cu turbinele sunt de fapt motivul pentru care a redus furnizarea de gaz prin Nord Stream 1 - principala sa legătură de gaz cu Europa - la doar 20% din capacitate, începând de miercuri.

Uniunea Europeană a acuzat Rusia de șantaj energetic, pe care Moscova îl neagă.

Directorul executiv adjunct al Gazprom, Vitali Markelov, a declarat pentru Rossiya 24 TV: „Ne-am bazat că vom primi turbina reparată de la Siemens (Energy) încă din luna mai, dar nici astăzi nu o avem”.

Acesta a spus că și alte turbine au nevoie de reparații, dar „Siemens nu oferă soluții pentru a rezolva aceste probleme”.

Siemens Energy a reiterat că transportul turbinei ar putea începe imediat.

„Autoritățile germane au furnizat Siemens Energy toate documentele necesare pentru exportul turbinei în Rusia. Ceea ce lipsește, însă, sunt documentele vamale pentru import în Rusia. Gazprom, în calitate de client, este obligată să le furnizeze”, transmite compania.

Turbina este necesară pentru stația Portovaya a Nord Stream 1, care pompează gaz în Germania prin conducta de 1.200 km.

Scăderea aprovizionării cu gaze împiedică eforturile UE de a-și umple depozitele înainte de iarna viitoare, crescând riscul penuriei și raționalizării.

Citește și Preţurile la energie continuă să crească în Europa pe măsură ce Rusia reduce livrările de gaze

Rusia spune că este un furnizor de încredere de petrol și gaze, iar problemele legate de repararea și returnarea turbinei sunt un exemplu al sancțiunilor economice impuse Occident.

„Gazprom furnizează atât cât este necesar și posibil. Știm că posibilitățile tehnice de aprovizionare au scăzut acum”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov a spus că Gazprom va putea crește aprovizionarea odată ce lucrările de întreținere se vor termina. „Gazprom a fost și rămâne un garant de încredere al tuturor obligațiilor sale, dar nu poate garanta aprovizionarea dacă echipamentele străine nu vor putea fi deservite din cauza sancțiunilor europene”, a spus acesta.

Reducerea aprovizionării, semnalată de Gazprom la începutul acestei săptămâni, a redus capacitatea conductei Nord Stream 1 - principala cale de livrare către Europa a gazului rusesc - la o cincime din capacitatea sa, deoarece Rusia a spus că o altă turbină are nevoie de reparații.

Turbina reparată în Canada, în centrul unui scandal între Germania și Ucraina

Luna trecută, Gazprom, companie controlată de statul rus, a redus exporturile de gaze prin conducta Nord Stream 1 până la 40% din capacitate, dând, de asemenea, vina pe întârzierile apărute în returnarea unei turbine pe care firma Siemens Energy a trimis-o pentru service în Canada.

Guvernele Ucrainei, Canadei și Germaniei au fost prinse în mijlocul unei dispute privind returanarea turbinei. Ministrul ucrainean al energiei a cerut guvernului canadian să nu trimită Rusiei turbina înapoi, în timp ce ministrul german al economiei a făcut un apel către Ottawa să o returneze cât mai repede.

Ulterior, Canada a anunţat că va permite exportul turbinei. Autorităţile de la Ottawa au decis să acorde o excepţie „limitată în timp şi revocabilă” de la sancţiunile internaţionale care vizează industria rusă de petrol şi gaze, citând necesitatea de a ajuta Germania să evite o criză a gazelor.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri