Curtea Supremă a Finlandei blochează extrădarea în Ucraina a unui rus suspectat de terorism

Data publicării:
justitie balannta steagul finlandei
Curtea Supremă a Finlandei blochează extrădarea în Ucraina a unui rus suspectat de terorism. Foto: Profimedia

Finlanda nu va extrăda în Ucraina un rus suspectat de terorism, a decis vineri Curtea Supremă finlandeză, invocând riscul unor condiţii inumane de detenţie, relatează Reuters.

Cetăţeanul rus Ian Petrovski a fost reţinut de autorităţile finlandeze în luna august, după ce o instanţă ucraineană a emis un mandat de arestare pe numele bărbatului csuspectat că a participat la o organizaţie teroristă în Ucraina, potrivit documentelor instanţei finlandeze consultate de Reuters, relatează Agerpres.

Canalele de pe rețelele sociale legate de mercenarii din grupul Wagner au anunţat în august că Petrovski era un luptător de top în Rusici, o subunitate de extremă dreapta afiliată Wagner.

Rusici l-a identificat pe Petrovski ca fiind membru fondator şi lider al unităţii, care este vizată de sancţiunile UE şi SUA încă de anul trecut.

În Finlanda, Petrovski a folosit numele Voislav Torden, au arătat documentele instanţei.

„Curtea Supremă a decis în hotărârea de astăzi (vineri) că cererea de extrădare a lui Torden nu poate fi acceptată”, a afirmat instanţa

Aceasta a citat o decizie anterioară a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a constatat că închisorile ucrainene sunt supraaglomerate şi lipsite de condiţii pe termen lung, concluzionând că extrădarea în Ucraina ar putea duce la un tratament inuman şi degradant pentru Petrovski.

Instanţa a ordonat eliberarea lui Petrovski, însă acesta a fost imediat arestat de poliţia de frontieră finlandeză.

„În urma unei decizii a investigatorului-şef, am luat persoana în custodie... şi investigăm condiţiile prezenţei sale în ţară”, a declarat Mikko Hirvi, adjunctul comandantului Gărzii de Coastă a Golfului Finlandei pentru agenţia de presă finlandeză STT.

Petrovski, care a locuit anterior în Norvegia, este un activist de extremă dreapta care a ajutat la înfiinţarea Rusici drept o unitate neo-nazistă în primele etape ale conflictului din Donbas, în 2014, mai scrie Reuters.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri