Curtea Supremă a SUA a decis că Trump va rămâne pe buletinele de vot din toate statele

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump
Donald Trump. Foto: Profimedia Images

ACTUALIZARE 17:10 Curtea Supremă a SUA a răsturnat, luni, decizia din Colorado prin care Donald Trump a fost scos de pe buletinul de vot de la alegerile preliminare republicane. Judecătorii SCOTUS au luat decizia cu unanimitate de voturi, ea fiind susținută și de judecătorii pro-republicani, dar și de cei pro-democrați. Conform Curții Supreme, doar Congresul SUA are dreptul de a pune în aplicare amendamentul al 14-lea, nu statele individuale. Decizia înseamnă că Trump va putea apărea pe buletinele de vot din toate statele în alegerile preliminare, ea fiind valabilă la nivel național.

„Statele nu au puterea constituțională de a pune în aplicare secțiunea 3 (a amendamentului al 14-lea la Constituția SUA – n. red.) în ce privește funcțiile la nivel federal, în special în ce privește președinția Statelor Unite”, se arată în expunerea transmisă de SCOTUS.

Știrea inițială:

Curtea Supremă a Statelor Unite ar putea să dea, luni, verdictul în ce privește eligibilitatea lui Donald Trump de a candida la alegerile prezidențiale din noiembrie, relatează BBC. Instanța supremă americană va da verdictul în dosarul în care Donald Trump a fost eliminat de pe buletinul de vot din statul Colorado și va hotărî, pe de-o parte, dacă problema este una națională și pe de alta dacă Trump poate rămâne pe buletinele de vot sau dacă va rămâne eliminat.

E de așteptat ca verdictul să vină pe parcursul zilei de astăzi, în condițiile în care marți urmează să se desfășoare alegerile preliminare republicane în Colorado, în cadrul așa-zisei „Super Tuesday”, ziua în care se desfășoară un număr mare de alegeri preliminare.

Partidul Republican din Colorado a îndemnat Curtea să ia o decizie rapidă înainte de startul alegerilor preliminare.

În prima ședință de argumente de luna trecută, a părut că judecătorii Curții sunt sceptici cu privire la verdictul dat de Curtea Supremă din Colorado, care a invocat amendamentul 14 la Constituția SUA, prin care insurecționiștilor și trădătorilor le este interzis să mai candideze.

După Colorado, și statele Maine și Illinois au luat decizii similare și l-au scos pe Trump de pe buletinele de vot.

Pe lângă, dosarul legat de situația din Colorado, SCOTUS mai studiază, în prezent, și cazul legat de presupusa „imunitate deplină” pe care Donald Trump o revendică.

Citiți și: ANALIZĂ Meciul de revanșă Biden-Trump și ce surprize mai pot apărea. Ce se întâmplă când un candidat e obligat să părăsească cursa

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri