De ce a plecat Prigojin în grabă din Africa, după ultimul său mesaj video. Wagner confirmă că e mort: Chiar și în iad va fi cel mai bun

Data actualizării: Data publicării:
prigojin africa
Ultima apariție video a lui Prigojin, din Africa. Foto: Captură video

Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, probabil a călătorit în și din Africa din cauza încercărilor armatei ruse de a submina activitățile Wagner din regiune, a scris Institutul pentru Studiul Războiului în raportul din 23 august, potrivit Kyiv Independent.

Surse din interiorul serviciilor de securitate rusești au susținut că a existat un „efort de a bloca complet Wagner să opereze în Africa”, a spus ISW.

După scurta insurecție a lui Prigojin împotriva guvernului rus în iunie, Grupul Wagner și -a mutat atenția de la Ucraina către operațiunile sale în națiunile africane. Compania de mercenari a fost legată de crime de război din Republica Centrafricană și Mali.

Pe 21 august, Prigojin a publicat ultimul său mesaj video în care pretindea că este într-o țară africană.

„La datorie. Temperatura este de peste 50 (n.red. grade Celsius). Fix așa cum ne place. Gruparea Wagner face misiuni de cercetare și căutare, face Rusia și mai măreață, pe toate continentele, și face Africa mai liberă. Aducem dreptate și fericire popoarelor africane, facem viața un coșmar pentru Al Qaida și alți criminali. Recrutăm numai eroi adevărați și îndeplinim mai departe misiunile pe care le-am primit și pe care am promis că le îndeplinim”, spune liderul Wanger, în ultimul său mesaj.

„Este posibil ca Prigojin să fi călătorit în Africa în speranța de a asigura noi misiuni pentru personalul Wagner independent de Ministerul rus al Apărării și de Kremlin”, a spus ISW.

Citește și A fost Prigojin doborât de antiaeriana rusă sau e o înscenare? Care sunt ipotezele privind cauza prăbușirii avionului șefului Wagner

Potrivit surselor ISW, armata rusă pusese în mișcare un plan de înlocuire a mercenarilor Wagner cu un corp de 20.000 de soldați.

„Sursa a adăugat că Prigojin s-a opus profund acestor eforturi și „a făcut toate eforturile pentru a le preveni””, a spus ISW.

Presupusul șef al acestor operațiuni a fost generalul Andrei Averianov, un lider rus al serviciilor speciale. ISW a spus că numele lui Averianov a fost legat de tentative de asasinat, inclusiv otrăvirea agentului de informații britanic Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia.

Pe 23 august, un avion care îl transporta pe Prigojin s-a prăbușit în regiunea Tsver din Rusia, toții pasagerii de la bord au murit.

ISW mai menționează că „panica și graba” cu care a plecat Prigojin din Africa l-ar fi lăsat vulnerabil în fața oponenților politici.

„Chiar și în Iad va fi cel mai bun”

Mercenarii Wagner au confirmat că Evgheni Prigojin și Dmitri Utkin sunt morți, potrivit oficialului pus de ruși în regiunea Zaporojie, Vladimir Rogov. De asemenea, televiziunea rusă Russia 24 a anunțat oficial moartea șefului Wagner.

Canalul TG Grey Zone, asociat cu PMC Wagner, a confirmat, de asemenea, moartea lui Prigojin. Autorii canalului au asociat moartea sa cu „acțiunile trădătorilor Rusiei”.

„Șeful Grupului Wagner, Erou al Rusiei, un adevărat patriot al patriei sale, Yevgeny Viktorovich Prigozhin, a murit ca urmare a acțiunilor trădătorilor Rusiei. Dar chiar și în Iad va fi cel mai bun! Slavă Rusiei!”, se arată în mesajul publicat pe canalul de Telegram asociat cu Wagner.

Cu câteva luni în urmă, chiar liderul Wanger vorbea despre eventuala sa moarte. „Vom merge cu toții în Iad, dar și în Iad vom fi cei mai buni”, spune Prigojin, într-un dialog cu mercenarii săi.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita