Exclusiv De ce este important pentru Rusia ca firma azeră Socar să-i prelucreze petrolul în Turcia. „Cercul se închide într-un fel”

Data publicării:
Russian economic forum kicks off in St. Petersburg
Compania rusească de petrol Lukoil. Foto: Profimedia Images

Lukoil, una dintre cele mai mari companii petroliere din Rusia a ajuns la un acord de 1,5 miliarde de dolari cu Socar, compania petrolieră de stat a Azerbaidjanului, ca să ducă și mai mult petrol rusesc pe piața internațională. Planul suspect a fost descoperit de agenția Reuters. Fostul ministru de externe Adrian Cioroianu a explicat, sâmbătă, la Digi24, că, în contextul actual, pentru Rusia este vital să continue exporturile de petrol prelucrat pentru a-și finanța armata. Acesta spune că asocierea Lukoil cu o firmă din Azerbaidjan care lucrează în Turcia, poate oferi explicații inclusiv pentru ce s-a întâmplat recent în Nagorno-Karabah.

Prin această înțelegere, Lukoil va câștiga un alt client aflat aproape de porturile rusești, după ce majoritatea rafinăriilor europene au oprit importurile de petrol din Rusia. Acordul dintre Lukoil și Socar a fost dezvăluit în exclusivitate de agenția Reuters.

Trei nave pline cu petrol rusesc se îndreaptă acum către Turcia, unde se află rafinăria STAR deținută de Socar. Fiecare vas are la bord 100 de mii de tone de petrol. Sunt primele livrări din acest acord dintre companiile din Rusia și Azerbaidjan.

Acordul vine după ce SOCAR nu a mai putut sa importe petrol din Rusia pentru rafinăria sa din Turcia din cauza unor piedici financiare neprecizate. În august și septembrie, compania azeră nu a mai cumpărat deloc petrol rusesc.

Potrivit Reuters, nu este clar pe ce durată se întinde acesta înțelegere și care sunt condițiile împrumutului de 1.5 miliarde de dolari dat de LUKOIL. Nici Socar, nici Lukoil și nici rafinăria nu au oferit o reacție pentru Reuters. Împotriva Lukoil au fost impuse sancțiuni încă din 2014, dar a evitat restricțiile mai dure la care au fost supuse ale companii rusești. Turcia nu a impus sancțiuni Rusiei și a continuat importurile de petrol.

Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe: „Un astfel de aranjament este doar una dintre piesele de puzzle pe care Rusia le desfășoară, pentru că în contextul actual pentru Rusia este vital să continue exporturile de petrol prelucrat pe care această înțelegere care nouă ni se pare imensă, de 1,5 miliarde de dolari. Pare enorm, dar pentru ansamblul economiei și exporturilor rusești arată criza în care de fapt se află sistemul de care depinde pentru a-și finanța armata, depinde de exportul de petrol prelucrat.

Din acest punct de vedere, această asociere cu o firmă din Azerbaidjan, care lucrează în Turcia, poate oferi explicații inclusiv pentru ce s-a întâmplat recent în Nagorno-Karabah, unde Rusia n-a mai intervenit în favoarea armenilor, ca să nu strice relația cu Turcia. De ce are nevoie de Turcia? Pentru ca pe teritoriul Turciei o astfel de rafinărie din Azerbaidjan să prelucreze petrol rusesc. Cercul se închide într-un fel și întotdeauna explicația este una economică”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri