De la închisoare, la palatul prezidențial: Bassirou Diomaye Faye va deveni cel mai tânăr președinte din Africa

Data actualizării: Data publicării:
Bassirou Diomaye Faye
Bassirou Diomaye Faye, președintele ales din Senegal. Foto: Profimedia

Deși puțini auziseră de el în urmă cu un an, acum urmează să devină președintele Senegalului. Creșterea extraordinară a lui Bassirou Diomaye Faye încheie o perioadă tumultoasă de tip rollercoaster în politica senegaleză, care i-a luat pe mulți prin surprindere, scrie BBC.

Rezultatele preliminare îl arătă pe Faye cu aproximativ 53,7% și pe Amadou Ba - din actuala coaliție de guvernământ - cu 36,2%, în urma numărării a 90% din voturi, potrivit Reuters. Ba și președintele Macky Sall l-au felicitat pe Faye, care a împlinit luni 44 de ani.

Lunile de închisoare pe care le-a petrecut alături de aliatul său Ousmane Sonko s-au încheiat brusc, cei doi fiind eliberați cu doar o săptămână înainte de alegerile prezidențiale.

Acum, „domnul Clean”, așa cum i se mai spune lui Bassirou Diomaye Faye, trebuie să se apuce de reformele pe care le-a promis.

„Metodic” și „modest” sunt cuvintele cel mai des folosite pentru a-l descrie pe perceptorul de taxe, care luni a împlinit 44 de ani.

„Nu a fost niciodată ministru și nu a fost om de stat, așa că nu sunt puțini cei care critică lipsa lui de experiență”, a declarat analistul Alioune Tine pentru BBC. „Dar, din punctul de vedere al lui Faye, cei care conduc țara din 1960 au făcut niște greșeli catastrofale”.

Combaterea sărăciei, a nedreptății și a corupției se numără printre promisiunile lui Faye. În timp ce lucra la Trezorerie, el și Sonko au creat un grup de lucru sindical pentru a combate corupția.

Președintele ales al Senegalului spune că va renunța la mult criticata monedă franc CFA, care este legată de euro și susținută de Franța. Faye vrea să o înlocuiască cu o nouă monedă senegaleză sau regională din Africa de Vest, deși acest lucru nu va fi ușor.

Este o întorsătură remarcabilă pentru Faye, care a petrecut ultimele 11 luni în închisoare sub acuzația de insurecție. Bassirou Diomaye Faye a fost anunțat în februarie drept un așa-numit candidat al „Planului B”, înlocuindu-l pe carismaticul candidat al opoziției Ousmane Sonko. „Aș spune chiar că are mai multă integritate decât mine”, a spus cu mândrie Sonko.

Cei doi au fondat partidul Pastef, acum desființat, au fost colectori de taxe și ambii au fost închiși anul trecut pentru acuzații despre care au spus că sunt motivate politic.

Sonko a fost condamnat pentru două infracțiuni și a fost exclus de la alegeri, așa că Faye a devenit noul candidat.

Luni, după ce au apărut primele rezultate care arată că Faye va fi câștigător, oamenii au sărbătorit pe străzile capitalei Dakar cu claxoane puternice și muzică.

Reacția de pe piețele internaționale nu a fost una la fel de bună, obligațiunile în dolari ale Senegalului coborând la cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni. Reuters scrie că investitorii sunt îngrijorați că președinția lui Faye ar putea anula politicile țării favorabile pentru afaceri.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri