Deșeuri spațiale rusești, la un pas de coliziune cu un satelit chinezesc

Data publicării:
Deșeuri spațiale. Imagine cu caracter ilustrativ.
Deșeuri spațiale. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Getty Images

După ce Rusia a efectuat în luna noiembrie a anului trecut un test cu o armă antisatelit, generând astfel un câmp potențial periculos de gunoi spațial, subiectul a revenit în atenție în urma faptului că unele resturi au trecut la mică distanţă de un satelit chinezesc, un incident extrem de periculos potrivit Beijingului, informează joi AFP.

China are un program spaţial ambiţios, ce include lansarea de sateliţi de observare, de geolocaţie, în scopuri militare sau civile, sau chiar trimiterea de sonde pe Lună sau Marte, precum şi misiuni cu echipaj uman

Resturi care aparțineau satelitului rus Kosmos-1408 au trecut marţi la doar 14,5 metri de satelitul ştiinţific chinezesc Tsinghua, potrivit Centrului pentru deşeuri spaţiale din cadrul Administraţiei Spaţiale Naţionale a Chinei (CNSA), citat marţi de jurnalul Global Times.

Autorităţile spaţiale au calificat incidentul drept extrem de periculos, potrivit aceleiaşi surse.

Ministerul rus al Apărării a recunoscut la jumătatea lunii noiembrie, după o zi de tăcere, că satelitul Kosmos-1408, datând din epoca sovietică, a fost pulverizat de o rachetă rusească în cadrul unui test.

Statele Unite au denunţat acest test care, potrivit autorităţilor americane, a generat un nor de resturi potenţial periculoase pentru Staţia Spaţială Internaţională (ISS), ocupanţii acesteia şi pentru celelalte dispozitive prezente în spaţiu, transmite Agerpres.

Citește și: NASA confirmă că testarea unei arme antisatelit de către Rusia a pus în pericol Stația Spațială Internațională

Un expert în deşeuri spaţiale, Liu Jing, a declarat pentru Global Times că se întâmplă rar ca resturile şi navele spaţiale să se afle la o distanţă de doar zece metri. Potrivit spuselor sale, de data aceasta probabilitatea unei coliziuni a fost foarte mare şi, teoretic, ar fi necesitat măsuri de evitare.

Acest incident vine după dezvăluirea, luna trecută, a altor incidente similare care au implicat doi sateliţi ai companiei americane SpaceX. Beijingul a denunţat o ameninţare gravă la adresa siguranţei astronauţilor săi, după ce astfel de dispozitive ale companiei fondate de miliardarul Elon Musk au fost la un pas de a intra în coliziune cu staţia spaţială a Chinei. 

Potrivit unui document trimis la începutul lunii decembrie de Beijing către Biroul pentru Afaceri Spaţiale al ONU din Viena, staţia spaţială a Chinei a fost nevoită să efectueze manevre de evitare a deșeurilor spațiale de două ori, în iulie şi în octombrie.

Citește și: Primele imagini din spațiu cu satelitul sovietic înainte și după ce a fost distrus de Rusia

Gunoiul spațial al omenirii

Pe lângă miile de sateliți, în acest moment, în jurul Pământului orbitează alte câteva sute de milioane de obiecte, cu dimensiuni care pot varia de la 1 milimetru la 10 centrimetri și cunoscute generic sub denumirile de „gunoaie” ori „deșeuri spațiale”, conform celor mai recente date publicate de Agenția Spațială Europeană (ESA). Masa totală a acestor fragmente este de peste 9. 600 de tone - echivalentul a 240 de tiruri încărcate cu marfă.

În jur de 36.500 de astfel de fragmente sunt mai mari de 10 centrimetri, în vreme ce 29.600 sunt în acest moment monitorizate de rețelele de supraveghere ale diverselor agenții spațiale.

Conform NASA, un deșeu de dimensiunea unei mingi de tenis, e suficient de mare pentru a distruge complet un satelit, în cazul în care cele două obiecte s-ar ciocni unul de altul. Un fragment de dimensiunea unei mărgele poate avaria serios o navetă spațială, în vreme ce un fragment de dimensiunea unui bob de sare poate perfora un costum spațial.

„Sindromul Kessler”

Oamenii de știință avertizează de zeci de ani asupra pericolului pe care gunoiul spațial îl prezintă pentru misiunile spațiale.

Încă din anul 1978, cercetătorul NASA, Donald Kessler, a avertizat asupra pericolului unei astfel de ciocniri în spațiu. Cunoscută în prezent sub denumirea „sindromul Kessler”, teoria susține că orbita terestră va ajunge, într-o bună zi, mult prea aglomerată și „poluată” atât de sateliți, cât și de așa-numitele „gunoaie spațiale”.

Astfel, o simplă ciocnire a unui fragment spațial cu un satelit ar putea declanșa o reacție în lanț cu efecte catastrofale asupra vieții pe Pământ: ciocnirea s-ar produce la viteze de zeci de mii de kilometri pe oră și ar genera sute sau mii de alte fragmente care vor continua să se deplaseze la viteze similare. Aceste fragmente ar putea, la rândul lor, să lovească alți sateliți sau obiecte și tot așa, până când orbita joasă terestră ar deveni suprasaturată de un număr incontrolabil de proiectile care să facă inoperabili toți sateliții de la respectiva altitudine.

Citește și: Spațiul, noua frontieră. De ce testează Rusia, SUA ori China arme antisatelit și cum se încearcă „militarizarea” orbitei terestre

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri