Detalii sumbre din anchetă, la un an de la moartea surorilor saudite. Polițiștii au aflat ce s-a întâmplat în apartamentul din Sydney

Data actualizării: Data publicării:
Asra Abdullah Alsehli și Amaal Abdullah Alsehli
Asra Abdullah Alsehli, de 24 de ani, și Amaal Abdullah Alsehli, de 23 de ani, au fost găsite moarte în apartamentul lor de lângă Sydney FOTO: Poliția Burwood

Cele două surori saudite găsite moarte într-un apartament din Sydney în iunie 2022 s-au sinucis și au luat această hotărâre împreună, după ce familia de acasă nu le-a mai trimis bani. Ele nu mai aveau cum să își plătească chiria, așa că ar fi fost nevoite să se întoarcă în Arabia Saudită. Erau îngrozite de asta, deoarece se temeau să nu fie persecutate deoarece una renunțase la islam, iar celalată era lesbiană.

Femeile, Asra Abdullah Alsehli, de 24 de ani, și Amaal Abdullah Alsehli, de 23 de ani, au fost găsite moarte în paturile lor în suburbia Canterbury, din sud-vestul orașului Sydney, pe data de 7 iunie 2022. Nu au fost găsite semne vizibile de efracție și nici răni pe cadavre, dar poliția spunea la vremea aceea că decesele sunt „suspecte”, pentru că nu a fost identificată nicio cauză a morții. 

După un an de zile, anchetatorii au făcut precizări cu privire la moartea lor.

Polițiștii au spus că surorile au stat în apartament de la sfârșitul lunii februarie - la scurt timp după ce nu au mai primit bani de acasă - până la începutul lunii aprilie, când au murit, a scris Daily Telegraph. 

Surorile au primit ultimii bani de la familia lor în 3 februarie 2022, fiind vorba despre 4.400 de dolari. Amaal, care administra banii, a plătit 960 de dolari pentru chiria pe două săptămâni și apoi i-a dat surorii ei 2.000 de dolari.

Fetele conduceau un BMW negru, în valoare de peste 38.000 de dolari, potrivit anchetatorilor, citați de Daily Mail. 

Agentul imobiliar a spus că la început tinerele au fost chiriași „buni” și că făcuseră dovada că aveau economii „consistente”. La începutul anului 2022 însă situația s-a schimbat, iar proprietarul clădirii unde locuiau a cerut poliției să verifice care e situația materială a lor. Surorile au refuzat inițial să le deschidă polițiștilor. Apoi, când aceștia au insistat, ele au spus că nu au nicio problemă.

Deși nu se știe încă în mod clar de ce au decis să se sinucidă, mai multe surse au spus că fetele se certaseră cu familia.

La sfârșitul lunii februarie, polițiștii le-au spus fetelor că din cauza că aveau datorii la chirie de 5.000 de euro vor fi „expulzate sau evacuate” din imobil. Au mai urmat trei anchete privind situația lor materială, până când în iunie 2022 ele au fost găsite moarte.

Poliția nu a găsit nicio dovadă că fetele erau urmărite de un detectiv privat, așa cum sugeraseră mai multor prieteni.  

În schimb, surse apropiate anchetei au spus că ele erau conștiente de pericolele revenirii în Arabia Saudită și au decis să-și ia viața.

Cadavrele lui Amaal și Asra au fost returnate regatului saudit în august anul trecut. Un medic legist va stabili acum cauza oficială a morții.

Cele două tinere se mutaseră în Australia din Arabia Saudită în 2017 și au cerut azil, dar autoritățile nu au precizat care a fost motivul invocat. Vecinii surorilor au declarat presei locale că ele trăiau izolate. Administratorul clădirii le-a spus reporterilor că tinerele i-au cerut să verifice imaginile de pe camerele de supraveghere în lunile dinaintea morții lor, dar filmările nu au dezvăluit nimic suspect. 

Cazul a fost intens dezbătut în Australia. Întrebările dacă a fost sinucidere, accident sau altceva nu au primit răspuns timp de un an.

Primele informații se refereau la faptul că una dintre femei se temea să nu fie persecutată în Arabia Saudită din cauza orientării sexuale, iar cealaltă devenise ateu. Atât homosexualitatea, cât și ateismul sunt considerate infracțiuni în Arabia Saudită.

Alte relatări se refereau la faptul că cererile de azil au fost respinse și că femeile se chinuiau să plătească chiria.

O altă pistă a fost legată de prezența unui bărbat în holul clădirii unde locuiau tinerele, de mai multe ori înainte de moartea lor. O persoană a cărei identitate nu a fost făcută publică declarase pentru ABC că, întrebat despre prezența lui acolo, el a răspuns că venise să le viziteze. O altă informație a fost că Asra, sora mai mare, a cerut un ordin de restricție împotriva unui bărbat în 2019, dar că la scurt timp a renunțat la solicitare.
 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri