Şocul e în detalii. "Ca negociator, pot spune că Brexitul va fi mult mai rău"

Data actualizării: Data publicării:
brexit
Foto: Gulliver/GettyImages

Regatul Unit nu este pregătit pentru ceea ce presupune decuplarea propriu-zisă de la Uniunea Euuropeană, consideră un fost reprezentant al Londrei la Bruxelles. Acesta pune sub reflector detalii ignorate de votanţii pro-Brexit şi greu de gesionat de cei care trebuie să gestioneze efectiv situaţia.

brexit
Foto: Gulliver/GettyImages

*Cine şi-ar fi dat seama că aparent obscurul Tratat Euratom va pune în pericol nu doar industria nucleară a Marii Britanii, ci şi aprovizionarea cu izotopi medicali pentru tratarea cancerului?

*A înţeles cineva că implementarea unui nou sistem informatic vamal nu va fi gata la timp, dar şi ce anume ar presupune acest lucru?

*A fost cineva conştient că operatori aerieni britanici, precum EasyJet vor trebui să se stabilească într-un stat membru UE, iar Ryanair îşi va muta avioanele în UE 27, din cauza ieşirii din acordul Open Skies?

Asemenea întrebări deschid radiografia dură pe care autorul, Steve Bullok, o face negocierilor propriu-zise pe care Londra, într-un articol semnat pentru The Independent. Negocieri pe care Regatul Unit e nevoit să le ducă acum cu Uniunea Europeană şi statele membre şi care vor pune în lumină capacitatea limitată a ţării de a se descurca pe cont propriu într-o varietate copleşitoare de domenii.

Iar articolul are un titlu sugestiv: Ca negociator britanic cu UE, vă pot spune că Brexitul va fi mult mai rău decât s-ar fi putut bănui.

Anvergura, concret

Probleme uriaşe vor pune, însă şi alte sectoare, continuă Steve Bullok, care, aşa cum se prezintă încă din titlu, a lucrat mai mulţi ani la Comisia Europeană şi în grupurile de negociere pentru diverse reglementări comunitare, de pe lângă Consiliul European.

Un astfel de sector, de exemplu, e ce al ajutorului pentru dezvoltare, în care Bullok a şi activat o vreme.

Potrivit acestuia, după Brexit, mari ONG-uri britanice, precum Oxfam, nu vor mai putea accesa fonduri europene, în condiţiile în care doar statele membre sunt eligibile pentru implementarea programelor de ajutor ale UE.

„Ştiu bine asta, întrucât am fost negociator al Regatului Unit”, întăreşte Steve Bullok.

Urmările? ONG-urilor britanice le va fi tot mai greu, la fel şi companiilor, iar ţările în curs de dezvoltare vor avea acces la un bazin mai restrâns de expertiză.

„Există, literalmente, sute de asemenea zone în care efectele Brexitului se vor dovedi a fi în detrimentul Marii Britanii. Toate vor trebui rezolvate sau atenuate de guvernul britanic în negocierile pe marginea Brexitului”, avertizează Bullok.

Mai mult, constată autorul, părăsind Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei, Regatul Unit nu va avea capacitatea de a-i „certifica pe cei care repară avioanele. „Da, aţi auzi bine”, completează, nu fără o umbră de ironie, expertul britanic.

Nu în ultimul rând, se mai întreabă acesta, cum va putea rămâne Marea Britanie pe piaţa energetică internă a UE, când pare că importă mai multă energie din Uniunea Europeană, şi ce se va întâmpla dacă nu va rămâne?

Cum rămâne cu Sistemul de Tranzacţionare a Emisiilor, cu patentele şi drepturile de proprietate intelectuală, cum rămâne totodată cu standardele alimentare, cu certificările din domeniul medical, cu Europol, iar lista poate continua?

Iar dincolo de îngrijorările legate de volumul uriaş de dosare pe care negocierile pentru ieşirea propriu-zisă a Marii Britanii din UE, criticile lui Steve Bullok se îndreaptă şi spre retorica Executivului de la Londra, axată pe ideea că nu şi-a dat nimeni seama de anvergura provocărilor generate de Brexit.

O retorică lipsită de temei, susţine autorul, în condiţiile în care fluxul de experţi care graviteată în jurul autorităţilor centrale de la Londra e consistent şi a furnizat din timp informaţii şi prognozele necesare.

„Unii au ştiut toate aceste lucruri, dar ei sunt doar experţi, ca atare au fost ignoraţi”, sună diagnosticul fostului oficial britanic.

*Steve Bullok a fost Reprezentant al Regatului Unit la la Uniunea Europeană, în perioada 2010-2014, fiind implicat în negocierile privind diverse reglementări, în grupurile de lucru de pe lângă Consiliul European. Potrivit The Independent, Steve Bullok a mai lucrat şi pentru Comisia Europeană şi Departamentul pentru Dezvoltare Internaţională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri