Din 2001, Portugalia a dezincriminat toate drogurile. Acum, oamenii din Porto merg cu frică pe stradă: "E o spirală periculoasă"

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
droguri pe strada in porto
Drogurile de mare risc sunt ilegale în mare parte din continent, dar Portugalia are o abordare diferită. Țara și-a schimbat radical politicile și tratează dependența de droguri ca o boală. FOTO: Captură video Digi24

Drogurile de mare risc sunt ilegale în mare parte din continent, dar Portugalia are o abordare diferită. Țara și-a schimbat radical politicile și tratează dependența de droguri ca o boală. În loc să fie pedepsiți, dependenților li se oferă ajutor – indiferent dacă folosesc marijuana, cocaină sau heroină. Cu mai bine de 20 de ani în urmă, Portugalia a dezincriminat toate tipurile de droguri. Urmăriți un reportaj marca "Focus Europa", un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vineri la ora 22:30 și în reluare sâmbătă, de la ora 19:30.

În orașul de coastă Porto și în alte părți ale țării, traficanții sunt cei care suportă consecințe legale. În timp ce experții salută acest pas ca un model de urmat pentru alte state, locuitorii din Porto, precum Cristiano Silva, au o viziune diferită. El este nemulțumit de modul în care dependenții devin drogații cartierului său, în timp ce poliția pare neputincioasă. 

Folia de tablă carbonizată, bucăți de siringi aruncate și urme de sânge sunt dovezi ale consumului de droguri pe străzile și parcurile din Porto. Cristiano Silva le vede zilnic. Locuiește în al doilea oraș ca mărime al Portugaliei, într-un cartier de clasă mijlocie devenit, de asemenea, un loc de întâlnire pentru dependenții de droguri.

Cristiano Silva, rezident: "Este lipsit de respect față de restul societății. Ei folosesc drogurile pe stradă. Dacă nu vă place, trebuie să traversați strada. Și dacă spui că nu e în regulă, ei devin agresivi".

Portugalia a dezincriminat toate narcoticele în 2001, oricât de periculoase ar fi. Oricine este găsit în posesia unor doze pentru mai puțin de zece zile acum primește o amendă. Doar dealerii merg la închisoare.

Echipa Deutsche Welle este cu sindicalistul polițist Hugo Moreira, într-o zonă de trafic de droguri. Sunt hărțuiți pentru că filmează, așa că folosesc telefoanele mobile pentru a fi discreți.  

Hugo Moreira, vicepreședinte Sindicatul Poliției pentru Ordine și Libertate: "Acolo este punctul lor de întâlnire. Este mai bine să îl eviți. Pot deveni ostili".  

Tranzacțiile sunt încă interzise. Majoritatea traficului de droguri se face cu ușile închise. Deși consumul în aer liber nu este permis, rareori are consecințe legale.

Hugo Moreira, vicepreședinte Sindicatul Poliției: "Din moment ce nu mai avem voie să arestăm consumatorii, problema este că întâlnim din ce în ce mai multe situații de acest fel. Poliția a avut mâinile legate".  

Celor care sunt prinși li se oferă terapie. Astfel, centrele de dezintoxicare ca acesta ar trebui să atragă consumatorii de pe străzi. Dar este singurul centru din Porto.
Joao vine zilnic aici pentru a fuma un cocktail de heroină și cocaină, sub supraveghere. Consumator anonim de droguri: "Suntem ființe umane, bolnave, dependente de droguri. Avem nevoie de mult ajutor"

Psihologul Diana Castro este mândră de legea drogurilor din Portugalia. Ea spune că este o modalitate de a-i atrage pe cei afectați să iasă din umbră. La urma urmei, acum sunt mai puține decese legate de droguri.

Diana Castro, psiholog: "Când consumul de droguri este o crimă, dependenții rămân ascunși, în afara radarului social; ei nu acceptă oferte de tratament pur și simplu pentru că sunt priviți drept criminali, nu ca oameni care au nevoie de ajutor".

Dar clar există o lipsă de servicii pentru tratament. Criticii se tem pentru siguranța publică. Reporterii au fost amenințați și împreună cu un angajat al administrației orașului, după ce au fost prinși încercând să filmeze în secret într-un pasaj subteran.

Este o stare de fapt de nesuportat pentru Patricia Rapazote. Ea este primarul districtului Ramalde, unul dintre cartierele problematice din Porto.

Patricia Rapazote: "Acest sentiment de frică, de întors capul și de verificarea pentru a vedea dacă cineva este în spatele tău, este inacceptabil. Avem nevoie de mai multă poliție și de mai multe patrule pe străzi. "

Sindicatul poliției solicită, de asemenea, măsuri mai dure.

Hugo Moreira, vicepreședinte Sindicatul Poliției: "Ne facem treaba, ne facem rondul, da. Dar dacă nu există consecințe... Cred că avem nevoie de o unitate care să preia utilizatorii și să-i oblige să accepte tratamentul – o unitate cu suficiente resurse și profesioniști pentru a-i îngriji".

După mai bine de douăzeci de ani de politici liberale privind drogurile, este timpul să acționăm, spune rezidentul Cristiano Silva. Îngrijirea dependenților este în regulă, dar nu în detrimentul protejării populației.

Cristiano Silva, rezident: "Totul duce la sentimentul că pot face ceea ce le place cu impunitate. Este o spirală destul de periculoasă".

Lucrurile s-au așezat puțin în cartierul lui Cristiano după o operațiune de anvergură a poliției. Dar o parte din scena drogurilor tocmai s-a mutat într-o altă parte a orașului, ceva care în mod clar nu rezolvă problema din Porto.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri