Diplomații reuniți la Davos cer Chinei și țărilor din BRICS să intervină pentru încheierea războiului din Ucraina

Data publicării:
ignazio cassis la conferință de presă
Ignazio Cassis (foto) a spus în conferința de presă de la Davos că țările care au dialogat cu Rusia, precum Brazilia, India și Africa de Sud, ar putea juca un rol important pentru un acord de pace în Ucraina. Sursa foto: Profimedia Images

„Aliatul Rusiei, China, trebuie să pună capăt războiului din Ucraina”, a spus consilierul federal elvețian Ignazio Cassis, la adunarea consilierilor de securitate națională înaintea Forumului Economic Mondial de la Davos. De asemenea, se încearcă și cooptarea țărilor din BRICS, pentru influențarea Rusiei în a face un acord de pace cu ucrainenii, transmite Reuters.

China trebuie să fie implicată în eforturile de a pune capăt războiului dintre Ucraina și Rusia, a declarat duminică copreședintele reuniunii înalților diplomați reuniți la Davos pentru a pregăti terenul pentru un plan de pace.

„China joacă un rol semnificativ. Trebuie să găsim modalități de a colabora cu China în acest sens”, a declarat consilierul federal elvețian Ignazio Cassis într-o conferință de presă după o sesiune a întâlnirii.

China nu a fost reprezentată la adunarea consilierilor de securitate națională înaintea Forumului Economic Mondial de la Davos.

Întâlnirea a peste 80 de oficiali este a patra astfel de întâlnire organizată de Ucraina, despre care Cassis a spus că trebuie să deschidă calea discuțiilor dintre Moscova și Kiev privind încheierea războiului.

„Este urgent necesară o pace pentru poporul ucrainean... Trebuie să facem totul pentru a pune capăt acestui război”, a spus Cassis, adăugând că până acum Rusia și Ucraina nu au fost dispuse să facă concesii.

Cassis a spus că țările care au dialogat cu Rusia, precum Brazilia, India și Africa de Sud, au fost implicate în discuțiile de la Davos și ar putea juca un rol important.

„Participarea alianței BRICS este foarte importantă deoarece aceste țări au o relație cu Rusia... Toate pot crea această mișcare colectivă pentru a aduce țări care sunt departe de conflict, dar care pot juca un rol în influențarea Chinei și Rusiei”, spuse Cassis.

Rolul Sudului Global în discuțiile privind formula de pace ale Ucrainei a intrat în centrul atenției la Davos. Multe dintre țările nealiniate din Africa, America Latină, Orientul Mijlociu și Asia care au rămas în mare parte pe marginea Ucrainei vor fi reprezentate în stațiunea montană elvețiană în această săptămână.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a fost la întâlnirea de duminică. Dar Cassis a spus că va apărea la summit și că vor exista oportunități pentru diplomați să vorbească cu el.

Zelenski a fost reprezentat de șeful său de cabinet Andrii Yermak, care a spus că au participat reprezentanți din 18 țări asiatice, 12 țări africane și 6 țări din America de Sud.

Planul de pace în 10 puncte al lui Zelenski cere retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților și restabilirea granițelor de stat ale Ucrainei cu Rusia.

Rusia, care controlează puțin mai puțin de o cincime din teritoriul ucrainean, a respins „formula păcii” a lui Zelenski drept absurdă, pe motiv că își propune să găsească pacea fără participarea Moscovei.

Magnatul rus Oleg Deripaska a declarat duminică că este puțin probabil să existe pace în Ucraina cel puțin până în mai 2025.

„Este păcat că nu va avea loc o discuție constructivă despre situația din Ucraina – nu va exista nicio delegație rusă (la Davos)”, a spus Deripaska într-o postare pe aplicația Telegram.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri