Donald Tusk critică guvernele Ungariei și Slovaciei, după ce miniștrii lor de externe s-au întâlnit cu Lavrov: „O alegere regretabilă”

Data publicării:
Latvian Prime Minister, Evika Silina visits in Warsaw, Poland - 29 Feb 2024
Premierul polonez Donald Tusk. Foto: Profimedia Images

Premierul polonez Donald Tusk a dezaprobat luni întâlnirile pe care miniştrii de externe ungar şi slovac, Peter Szijjarto şi Juraj Blanar, le-au avut cu omologul rus al acestora, Serghei Lavrov, în timpul forumului diplomatic desfăşurat în oraşul turc Antalya, relatează agenţia DPA.

Aceste întâlniri „nu sunt doar expresia unui gust bun sau rău. Sunt un nou semn din partea guvernului ungar pe care noi îl găsim dificil de acceptat din raţiuni morale şi politice”, a spus Tusk după o întrevedere la Vilnius cu omoloaga sa din Lituania, Ingrida Simonyte, care a vorbit la rândul ei despre o „alegere regretabilă” făcută de Ungaria şi Slovacia.

„Colegii noştri de la Bratislava şi Budapesta dovedesc încă o dată că opiniile noastre asupra unor anumite chestiuni sunt prea diferite. Acelaşi lucru poate fi spus despre Rusia şi acţiunile sale militare în Ucraina”, a adăugat premierul polonez, care a cerut pe de altă parte „sancţiuni complete” împotriva importurilor agricole ruse şi belaruse în UE, în timp ce în Polonia agricultorii protestează împotriva importurilor agricole din Ucraina.

Tusk a mai menţionat că la ultima reuniune a Grupului de la Vişegrad (din care fac parte Ungaria, Cehia, Slovacia şi Polonia), şi-a format „propriile impresii” asupra atitudinii liderilor politici faţă de Rusia, iar din acestea nu rezultă „observaţii optimiste sau o opinie optimistă”.

Premierul ungar Viktor Orban şi noul premier slovac Robert Fico s-au exprimat clar împotriva susţinerii militare a Ucrainei şi în favoarea unor negocieri de pace între aceasta şi Rusia.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri