După ce a forțat exodul afganilor, Pakistanul cere acum refugiaților o taxă de ieșire de 830 de dolari

Data actualizării: Data publicării:
Pakistani News - October 31, 2023
Pakistanul a confirmat că percepe o taxă de 830 de dolari refugiaților fără acte care doresc să părăsească țara. FOTO: Profimedia Images

Pakistanul a confirmat că percepe o taxă de 830 de dolari refugiaților fără acte care doresc să părăsească țara. Taxa de ieșire se aplică persoanelor care au sosit fără viză, iar decizia vine într-un context în care în octombrie, Pakistanul a anunțat că va expulza 1,7 milioane de străini fără acte din țară dacă aceștia nu pleacă până la 1 noiembrie.

Majoritatea sunt afgani, inclusiv sute de mii de oameni care au fugit din Afganistan când talibanii au preluat puterea în 2021, scrie BBC.

Cei care au vizele expirate vor fi taxați în funcție de perioada cu care au depășit termenul de ședere.

Mulți afgani care au ajuns în Pakistan când Kabul a căzut în mâinile talibanilor nu au putut să obțină la timp documentele, potrivit unor grupuri precum Amnesty International.

Pakistanul nu este parte la Convenția privind Refugiații și a declarat că nu recunoaște niciunul dintre afganii care trăiesc pe teritoriul său ca refugiați.

Un înalt diplomat în Pakistan a declarat pentru BBC că este îngrijorător dacă taxa se aplică persoanelor relocate din motive umanitare. „În multe țări, dacă depășești perioada de viză, trebuie să plătești sau ești expulzat. Problema este dacă îi taxăm pe cei pe care îi primim cu vize umanitare. Nu neapărat oamenii pe care îi primim pentru că au lucrat pentru noi, ci pe cei pe care UNHCR (Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați – n.r.) îi consideră ca având o probleme de urgență umanitară. Se creează un precedent foarte rău." Diplomatul a spus că sunt indicii că guvernul ar putea revizui această politică, dar autoritățile pakistaneze nu au discutat cu BBC posibilitatea unei revizuiri.

UNHCR a declarat pentru BBC că încearcă să „rezolve problema”: „Solicităm ca autoritățile să scutească refugiații de aceste cerințe. Guvernul și poporul Pakistanului au o istorie lăudabilă de zeci de ani de a oferi azil și protecție refugiaților afgani, acest lucru trebuie să continue.”

Un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al țării a declarat că „legile pakistaneze, la fel ca legile privind imigrația din alte țări, inclusiv Regatul Unit, includ amenzi și pedepse pentru persoanele care depășesc perioadele de vize sau încalcă legile privind imigrația. Orice amenzi pe care Pakistanul le-a impus sau le va impune sunt în conformitate cu legile noastre."

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri