Video După doi ani de încercări, rușii au reușit să distrugă un HIMARS ucrainean. Primele imagini publicate de bloggerii pro-Kremlin

Data actualizării: Data publicării:
ThefirstfootageoftheconfirmeddestructionofaUS-suppliedM142HIMARSlauncherinserviceoftheArmedForcesofUkrainebytheRussianmilitary-ezgif.com-resize

După doi ani de încercări, rușii au reușit să distrugă unul dintre sistemele HIMARS ale ucrainenilor. Pe rețelele sociale au apărut primele imagini credibile care par să arate că armata rusă a distrus primul lansator multiplu de rachete HIMARS primit de Ucraina din partea Statelor Unite, scrie Forbes.

O dronă rusă a surpins momentul în care vehiculul lansator și vehiculele de susținere sunt aruncate în aer lângă o pădure din Nykanorivka, în regiunea Donețk din estul Ucrainei, la aproximativ 64 de kilometri de linia frontului.

O rachetă, posibil una Iskander lansată de la sol, pare să cadă în imediata apropiere a sistemului HIMARS, explozia ducând la detonarea uneia dintre rachetele sale.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Nu este clar dacă echipajul HIMARS a fost ucis sau rănit în atac. Este la fel de neclar de ce sistemul HIMARS era expus, în plină zi. Brigada 27 de Artilerie de Rachete, singura unitate HIMARS a armatei ucrainene, operează în mod normal în zori sau în amurg și ține vehiculele în mișcare și sub acoperire atunci când nu sunt în misiune.

În orice caz, este o pierdere grea pentru armata ucraineană, notează Forbes, și o victorie rară pentru o armată rusă care, în mare parte, nu a reușit să contracareze HIMARS-ul american. 

Este evident de ce rușii au făcut un obiectiv din vânătoarea de HIMARS. De trei ori în interval de doar o săptămână luna trecută, HIMARS a lovit trupele ruse, ucigând aproximativ o sută de soldați ai Moscovei plus mulți dintre ofițerii lor.

De asemenea, HIMARS vizează și artileria rusă, cartierul general și depozitele de aprovizionare.

Pierderea unui singur sistem HIMARS nu este o lovitură catastrofală pentru armata ucraineană. Statele Unite au dat Ucrainei 39 de astfel de sisteme de rachete. Regatul Unit, Germania, Italia și Franța au donat, de asemenea, 25 de sistem M270.

Frecvența loviturilor cu HIMARS pare să fi scăzut în ultimele luni – și nu este greu de înțeles de ce.

Statele Unite au fost cel mai mare donator de muniție pentru Ucraina, iar ajutorul pentru țara aflată în război este în continuare blocat în Congresul SUA. Ucraina va rămâne fără muniție pentru HIMARS cu mult înainte de a rămâne fără sisteme HIMARS.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri