Marwa Elselehdar, prima femeie căpitan de navă din Egipt, s-a aflat în centrul unei majore campanii de defăimare după ce un fake-news care o învinuia pentru blocajul din Canalul Suez a fost distribuit pe rețele sociale.
Tânăra de 29 de ani a fost șocată să afla că numele ei era vehiculat în știrile legate de nava Ever Given, care a blocat Canalul Suez.
La momentul blocajului din Suez, Marwa Elselehdar se afla la sute de kilometri distanță, în Alexandria, fiind căpitanul navei Aidei IV. Nava respectivă, deținută de Autoritatea egipteană pentru siguranță maritimă, participă la misiuni de aprovizionare către un far din Marea Roșie și este folosită pentru a instrui cadeții de la Academia Arabă pentru Științe, Tehnologie și Transporturi Maritime, scrie BBC.
Zvonurile conform cărora Marwa Elselehdar era vinovată de blocajul din canalul Suez au apărut după ce pe rețelele sociale au fost distribuite mai multe capturi ale unei știri false. Imaginea trucată părea a fi preluată dintr-o relatare a Arab News, care prezenta succesul tinerei ca fiind prima femeie căpitan de navă din Egipt. Imaginea a fost distribuită pe Twitter și Facebook.
Marwa Elselehdar a declarat pentru BBC că nu știe cine a răspândit această știre falsă și nici ce motiv ar fi avut.
„Cred că am fost vizată pentru că sunt o femeie de succes în acest domeniu sau pentru că sunt egipteană, dar nu sunt sigură”, a spus ea.
Cum a ajuns tânăra de 29 de ani să se impună într-o lume dominată de bărbați
Nu este prima dată când se confruntă cu provocări într-o industrie dominată de bărbați. În prezent, femeile reprezintă doar 2% din totalul navigatorilor la nivel mondial, potrivit Organizației Maritime Internaționale.
Marwa Elselehdar a spus că a iubit întotdeauna marea și a fost inspirată să se alăture marinei comerciale după ce fratele ei s-a înscris la Academia Arabă pentru Științe, Tehnologie și Transporturi Maritime. Deși academia accepta doar bărbați la acea vreme, ea a aplicat oricum și i s-a acordat permisiunea de a se alătura după o revizuire legislativă cerută de președintele egiptean de la acea vreme Hosni Mubarak.
În timpul studiilor, Elselehdar a povestit că s-a confruntat cu sexismul la fiecare pas: „La bord, toți erau bărbați mai în vârstă, cu mentalități diferite, așa că a fost dificil să nu poți găsi oameni cu aceeași idee cu care să comunici. A fost o provocare să trec prin asta singură și să o pot depăși fără să-mi afecteze sănătatea mintală. Oamenii din societatea noastră încă nu acceptă ideea ca fetele să lucreze departe de familiile lor pentru o lungă perioadă de timp. Dar când faci ceea ce îți place, nu este necesar să cauți aprobarea tuturor”, a afirmat ea.
După absolvire, Marwa a ajuns comandant al navei Aida IV, în 2015 fiind cea mai tânără și prima femeie căpitan a Egiptului, care a traversat Canalul Suez.
În 2017, în timpul sărbătorilor de Ziua Femeii din Egipt, a primit aprecieri din partea președintelui Abdel Fattah El-Sisi.
Marwa Elselehdar: Furia mea s-a transformat în recunoștință
Când au apărut zvonurile despre rolul ei în blocajul de la Suez, Marwa Elselehdar s-a temut de impactul pe care îl vor avea asupra carierei sale.
„Acest articol fals era în engleză, așa că s-a răspândit în alte țări. Am încercat să neg ceea ce era în articol, deoarece îmi afecta reputația și toate eforturile pe care le-am depus pentru a fi acolo unde sunt acum”, a afirmat ea.
Tânăra a spus însă că a fost încurajată de comentariile de susținere venite din partea oamenilor obișnuiți, dar și a colegilor ei: „Am decis să mă concentrez pe tot sprijinul și dragostea pe care o primesc, iar furia mea s-a transformat în recunoștință. Merită să spun că am devenit și mai cunoscută decât eram”.
Luna viitoare Marwa Elselehdar va susține examenul final pentru a obține un grad complet de căpitan și speră că va putea continua să fie un model pentru femeile din industrie.
„Mesajul meu adresat femeilor care doresc să lucreze în domeniul maritim este să lupte pentru ce le place și să nu lase nimic negativ să le afecteze”, a transmis Marwa.
Editor : G.M.