Efectele Brexitului abia încep să se simtă. Aproape 1 milion de lucrători specializați vor să părăsească Marea Britanie

Data actualizării: Data publicării:
brexit miting pro europa

Aproximativ un milion de cetățeni din Uniunea Europeană care lucrează în Marea Britanie ar putea părăși Regatul Unit, în viitorul apropiat. Cei mai mulți sunt tineri, au terminat facultați prestigioase și sunt profesioniști în domeniile în care lucrează, motiv pentru care sunt vânați de mai multe companii, relatează The Guardian.

Însă incertitudinea situației lor post Brexit i-a convins pe mulți că viitorul lor nu mai este în Marea Britanie. Un studiu realizat de KPMG pe 2.000 de angajați din UE care lucrează în Regatul Unit arată că 55% dintre cei care au un doctorat și 49% dintre cei cu masterate fie plănuiesc să plece din Marea Britanie, fie iau în calcul această posibilitate.

KMPG estimează că aproximativ 3,1% din forța de muncă din Marea Britanie - aproape 1 milion de oameni - ar putea să plece, odată ce negocierile pentru Brexit ajung la o concluzie. Principalele motive invocate de aceștia sunt faptul că nu se mai simt „bineveniți și apreciați”, că Marea Britanie „nu mai este un loc care să îi atragă” sau că „sunt pro-europeni și nu sunt de acord cu poziția asumată de Regatul Unit”.

Studiul KPMG include și un sondaj realizat pe 1.000 de cetățeni din 10 țări membre ale Uniunii Europene, din care provin cei mai mulți angajați străini în Marea Britanie, iar porivit acestora, Marea Britanie se menține în top cinci al celor mai atractive țări pentru a munci, după Germania și Suedia, dar în fața Oladei sau Danemarcei. Cu toate acestea, 49% dintre cei intervievați au declarat că Marea Britanie nu mai este la fel de atractivă ca înainte de Brexit.

Concluziile studiului KPMG trag un semnal de alarmă legat de problemele cu care s-ar putea confrunta Marea Britanie în viitorul apropiat: „creierele” vor părăsi Regatul, iar sectorul IT ar putea avea cel mai mult de suferit. Mari probleme vor avea companiile care s-au bazat pe angajarea tinerilor talentați, în domenii bine plătite precum IT, construcții, inginerie, servicii de business sau imobiliare.

Studiul KPMG mai arată un lucru surprinzător: cu cât sunt mai bine plătiți străinii din Marea Britanie, cu atât se gândesc mai serios să plece. 33% dintre cei care câștigă anual între 15.000 și 20.000 de lire își regândesc situația privind viitorul lor în Marea Britanie, în timp ce 77% dintre aceia care câștigă peste 200.000 de lire anual sunt deciși să plece.

Dacă aceste lucruri se vor întâmpla, Marea Britanie va ajunge în situația în care va trebui să se mulțumească și cu o forță de muncă mai puțin pregătită sau, mai rău, companiile se vor reloca în țări mai prietenoase cu cetățenii europeni.

Pe de altă parte, tot mai mulți britanici părăsesc țara, în urma Brexitului. Statisticile arată că, în ultimul an, cel puțin 134.000 de britanici s-au mutat din Regatul Unit, cu 8.000 mai mult decât în anul precedent.

Britanicii care aleg să plece spun că o fac pentru a obține joburi mai bine plătite în străinătate sau pentru a-și urma partenerul de viață de altă naționalitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri