Emmanuel Macron, interviu la Al-Jazeera: Înțeleg că musulmanii pot fi șocați de caricaturile cu Profetul, dar nu se justifică violența

Data actualizării: Data publicării:
Macron tine un discurs si gesticuleaza
Președintele Franței, Emmanuel Macron. Sursa foto: Profimedia Images

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat într-un interviu pentru Al-Jazeera, difuzat sâmbătă, că înţelege sentimentele musulmanilor, care sunt „şocaţi” de caricaturile cu profetul Mohamed, dar ele nu justifică violenţa, iar radicalismul islamic pe care el încearcă să-l combată este o amenințare pentru toți oamenii, dar mai ales pentru musulmani.

„Înţeleg că cineva poate fi şocat de caricaturi, dar nu voi accepta niciodată că se poate justifica violenţa. Libertăţile noastre, drepturile noastre, consider că este vocaţia noastră să le protejăm”, declară şeful statului francez în acest interviu.

Interviul acordat de președintele Franței postului arab de televiziune vine într-un context de relații tensionate ale Parisului cu lumea musulmană, stârnite de evenimentele imediate legate de republicarea caricaturilor cu profetul Mahomed, dar și de intenția lui Emmanuel Macron de a aplica reforme menite să combată radicalizarea populației musulmane din Franța.

„Înțeleg sentimentele care sunt exprimate acum și le respect. Dar și voi trebuie să înțelegeți că rolul meu acum este deopotrivă acela de a readuce calmul  și de a promova aceste drepturi: întotdeauna voi apăra în țara mea libertatea de a vorbi, de a scrie, de gândi, de a desena”, a adăugat el.

Macron se plânge de anumiți lideri politici care îi „răstălmăcesc” cuvintele

Macron a spus că poziţia sa a fost interpretată greşit: el nu a susţinut niciodată publicarea acelor caricaturi considerate jignitoare de către musulmani, ci a apărat dreptul la libertatea de exprimare. 

Președintele a ținut să sublinieze că mulți lideri politici transmit mesaje „distorsionate” care îi fac pe oameni să creadă că respectivele caricaturi - considerate blasfemii în lumea musulmană - sunt creația statului francez. „Cred că aceste reacții vin ca urmare a minciunilor și răstălmăcirii cuvintelor mele, pentru că oamenii au tras concluzia că eu am susținut aceste caricaturi. Ele nu sunt un proiect guvernamental și vin din partea unor publicații libere și independente, care nu au nicio legătură cu guvernul”, a arătat Emmanuel Macron.

Tensiuni cu lumea musulmană

La 22 octombrie, în timpul omagiului naţional adus lui Samuel Paty, profesorul decapitat la 16 octombrie de un islamist radical după ce le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed în timpul unui curs despre libertatea de expresie, Emmanuel Macron a declarat: „Vom apăra libertatea (...) şi vom propaga laicitatea, nu vom renunţa la caricaturi, la desene, chiar dacă alţii bat în retragere”. Acest angajament a stârnit o avalanşă de critici în multe ţări cu majoritate musulmană, unde au fost lansate apeluri la boicotarea produselor franceze şi la proteste, reamintește Agerpres.

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian le-a cerut cetăţenilor francezi care locuiesc în străinătate să fie prudenţi, considerând că ameninţarea la adresa intereselor franceze este „peste tot”.

După atacul asupra profesorului Samuel Paty, un bărbat care striga „Allah Akbar!” (Allah este mai mare) a decapitat o femeie şi a ucis alte două persoane în bazilica Notre-Dame-de-l'Assomption din Nisa, în urmă cu trei zile, în ziua în care musulmanii sărbătoreau naşterea profetului Mohamed. În aceeași zi, un cetățean saudit a înjunghiat un membru al pazei la Consulatul francez din Jeddah, Arabia Saudită. Iar sâmbătă, în cel mai recent incident de acest fel, un preot ortodox de naţionalitate greacă a fost împuşcat de două ori în timp ce îşi închidea biserica, la Lyon.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri