Emmanuel Macron s-a folosit de o hartă la summitul NATO pentru a arăta capacitatea sa de lider

Data publicării:
macron nato
Emmanuel Macron este unul dintre puținii șefi de stat care se folosește de recuzită la un summit NATO pentru a-și arăta capacitățile de comandant șef. Foto: Profimedia Images

Președintele Emmanuel Macron a adus o hartă la ședința liderilor NATO de joi pentru a arăta cât de mult se implică trupele sale în susținerea securității aliaților și a explicat cum aceștia pot conta pe Franța pentru solidaritate, notează Reuters.

Cu un scor mare în sondaje cu doar trei săptămâni înaintea alegerilor prezidențiale din Franța, președintele-candidat a dat la o parte detaliile campaniei politice pentru a se concentra aproape în totalitate pe războiul din Ucraina și impactul asupra economiei globale.

Macron, care nu s-a dat deloc la o parte de la medierea conflictului dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, a intrat în cursa alegerilor prezidențiale cu doar o lună înainte de primul tur care va avea loc pe 10 aprilie și a stabilit un număr minim de evenimente de campanie.

profimedia-0672880529
Foto: Profimedia Images

El a fost criticat în ultimele zile, unii votanți spunând că se concentrează prea mult pe Ucraina și nu cât ar trebui pe Franța.

Însă, joi, când atenția globală a fost pe un summit fără precedent la care au participat NATO, națiunile bogate G7 și liderii europeni, care au adresat cea mai mare criză militară de pe continent de la războaiele Iugoslave din anii ’90, Macron s-a concentrat pe a sublinia statutul său de comandant șef și a spus că Franța se va adapta la noile mize strategice.

Trudeau Brussels, Brussels, Belgium - 24 Mar 2022
Foto: Profimedia Images

Reuters notează că este rar ca șefii de stat să aducă recuzită pentru a demonstra ceea ce ei fac, însă așa cum un profesor ține o prelegere, Macron s-a folosit de o hartă într-o prezentare digitală, în timpul ăsta gesticulând.

macron nato2
Foto: Profimedia Images

„De la nordul la sudul flancului estic al NATO, harta de aici vă arată toate angajamentele noastre curente”, a spus el, prezentând activitatea militară a Franței, de la exerciții în Norvegia până la prezența nouă din România, precum și de la misiunile de poliție aeriană din Estonia până la misiunile de monitorizare lansate de pe portavioane în estul Mediteranei.

Macron a vrut să transmită un mesaj. Nu s-a pripit. Întrebat de reporteri despre temerile privind viitoare atacuri ale Rusiei cu arme chimice în Ucraina, el a rămas prudent.

Nu a vrut să stabilească linii roșii care nu ar putea fi susținute de acțiune, așa cum a fost cazul când a ordonat atacuri aeriene asupra unor ținte siriene în 2018, după un presupus atac cu arme chimice.

Încrederea față de Franța a depins de asta, a spus Macron.

În ceea ce privește livrarea de arme Ucrainei, responsabilitatea lui, a spus că nu este despre a livra tancuri și avioane de luptă care ar putea duce la un război cu Rusia, ci despre a continua sprijinul militar existent al NATO, care nu înseamnă a „purta un război”, ci a aduce o încetare a focului și o negociere.

Macron a socializat cu liderii. Strângeri de mâini, zâmbete și un schimb prietenos de cuvinte cu premierul italian Mario Draghi, în timp ce prim-ministrul britanic Boris Johnson aștepta singur fotografia de familie NATO.

Defence Nato Extraordinary Heads Of States Summit, Brussels, Belgium - 24 Mar 2022
Foto: Profimedia Images

Liderul de la Palatul Élysée și-a pus mâna pe umărul președintelui turc Tayyip Erdoğan în timp ce vorbeau joviali – ceva considerat de necrezut în urmă cu un an de zile, când cei doi lideri schimbau replici tăioase zilnic.

profimedia-0672763852
Foto: Profimedia Images

Întrebat de un reporter român despre prezența armată a Franței în țară, Macron a zâmbit, cerând ca harta să fie scoasă din nou.

 

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape...
Digi FM
Cât de grea este proba fizică de la recrutarea MApN. Ce trebuie să știi dacă ai tatuaje
Pro FM
Benny Blanco, primele declarații despre povestea de iubire pe care o trăiește cu Selena Gomez: „Râdem toată...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Colegii lui Mihai Onilă, revoltați după ce acesta a decis să plece din trupa AXXA: „Vom continua fără el, să...
Digi World
Boala despre care se cunosc „şocant” de puţine lucruri, potrivit experţilor
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Portalul dintre New York si Dublin a fost inchis din cauza “comportamentului neadecvat”