Erdogan, discurs războinic față de Israel: Netanyahu, ai bomba nucleară? Ești pe ducă

Data actualizării: Data publicării:
recep erdogan
Într-un discurs susținut cu două zile înainte de o vizită în Germania, unde se va întâlni cu Olaf Scholz, Erdogan a declarat că campania militară a Israelului împotriva Hamas a inclus „cele mai perfide atacuri din istoria omenirii”, cu sprijin „nelimitat” din partea Occidentului. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat miercuri că Israelul este un „stat terorist” care comite crime de război şi încalcă dreptul internaţional în Gaza şi a afirmat că premierul israelian, Benjamin Netanyahu, „e pe ducă”, transmite Reuters

Într-un discurs susținut cu două zile înainte de o vizită în Germania, unde se va întâlni cu cancelarul Olaf Scholz, Erdogan a declarat că campania militară a Israelului împotriva grupării militante palestiniene Hamas a inclus „cele mai perfide atacuri din istoria omenirii”, cu sprijin „nelimitat” din partea Occidentului. 

„Alţii spun că Hamas este o organizaţie teroristă. Hamas a participat la alegeri şi le-a câştigat în Palestina. Israel şi Statele Unite le-au furat apoi drepturile”, a susţinut Erdogan, într-un discurs în faţa grupului parlamentar al partidului său, AKP. 

El a cerut ca liderii israelieni să fie judecați pentru crime de război la Curtea Internațională de Justiție de la Haga. 

Marea Britanie, Statele Unite, Uniunea Europeană și unele state arabe consideră că Hamas este un grup terorist, spre deosebire de Turcia. Ankara găzduiește unii membri ai Hamas și susține o soluție cu două state pentru conflictul israeliano-palestinian. 

„Prin sălbăticia cu care bombardează civilii pe care i-a forțat să își părăsească locuințele în timp ce se relochează, folosește literalmente terorismul de stat”, a declarat Erdogan despre Israel în parlamentul turc. „Spun acum, cu inima împăcată, că Israelul este un stat terorist”.  

„Nu ne vom sfii niciodată să exprimăm adevărul că membrii Hamas care își protejează pământurile, onoarea și viețile în fața politicilor de ocupație sunt luptători ai rezistenței, doar pentru că unii oameni se simt inconfortabil cu acest lucru”, a mai spus el. 

Președintele islamist i-a cerut premierului Netanyahu să anunțe dacă Israelul deține sau nu arme nucleare și a adăugat că șeful executivului de la Ierusalim este „pe ducă” din funcție. 

El a comparat conflictul dintre Israel, un stat evreu, și palestinieni cu un război între lumea creștină și cea musulmană, spunând că lupta este „o chestiune de cruce și semilună”. 

Ankara va lua măsuri pentru a se asigura că coloniștii israelieni din teritoriile palestiniene ocupate sunt recunoscuți ca „teroriști”, a adăugat el. 

Călătoria lui Erdogan în Germania ar fi prima sa vizită într-o țară occidentală de când Israelul a început să bombardeze Gaza, la 7 octombrie, ca răspuns la atacurile Hamas. Germania și-a exprimat o solidaritate puternică cu Israelul, îndemnând în același timp la concentrarea pe limitarea impactului operațiunilor militare asupra populației civile din Gaza. 

„Occidentul, și anume Statele Unite, din nefericire, încă văd această problemă pe dos”, a declarat Erdogan.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri