Erdogan îi cere lui Biden să-și retragă declarația privind genocidul armean: "Remarci fără susținere, nedrepte și neadevărate"

Data publicării:
erdogansi joe biden in timpul unei intalniri din 201 in sua
Joe Biden și Recep Tayyip Erdogan în timpul unei întâlniri din 2013, când primul era vicepreședintele SUA, iar al doilea era premierul Turciei: Profimedia

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a cerut președintelui american Joe Biden să-și retragă imediat declarația prin care a recunoscut genocidul armean, gest care a deranjat și diminuat legăturile bilaterale dintre cele două țări, scrie Reuters.

În prima sa declarație după ce Joe Biden a recunoscut genocidul armean, președintele turc a spus că acest "pas greșit" va încurca legăturile și a sfătuit Statele Unite să "se uite în oglindă", adăgând că Turcia încearcă în continuare să stabilească legături "de bună vecinătate" cu Armenia.

"Președintele SUA a făcut remarci fără susținere, nedrepte și neadevărate despre evenimentele triste care au avut loc în geografia noastră în urmă cu peste un secol", a declarat Recep Tayyip Erdogan după o ședință a cabinetului, reluând un apel către istoricii turci și armeni să formeze o comisie comună pentru investigarea evenimentelor.

"Sper că președintele SUA va reveni asupra acestui pas greșit cât mai curând posibil", a mai spus Erdogan.

"Dacă spui genocid, atunci trebuie să te uiți în oglindă"

El a criticat Statele Unite și pentru că nu au reușit să găsească o soluție la conflictul de decenii dintre Azerbaidjan și Armenia, din Nagorno-Karabah, unde SUA, Rusia și Franța sunt mediatori și a spus că Washingtonul a asistat pasiv la masacrele care au avut loc.

"Dacă spui genocid, atunci trebuie să te uiți în oglindă să faci o evaluare. Americanii nativi, nici măcar nu trebuie să-i menționez, este clar ce s-a întâmplat", a mai spus liderul turc, cu referire la tratamentul aplicat de coloniștii europeni nativilor americani. "Când toate aceste adevăruri sunt la vedere, nu poți acuza de genocid poporul turc".

Turcia a sprijinit Azerbaidjanul în conflictul de anul trecut din Nagorno Karabah. Azerbaidjan a criticat declarația lui Joe Biden, în timp ce Armenia a salutat-o.

De asemenea, Erdogan a contestat numărul morților din 1915, spunând că aproximativ 150.000 de oameni au fost omorâți, în vreme ce Armenia susține că bilanțul se ridică la 1,5 milioane de morți. "Au exgerat adăugând un zero la final", a comentat Erdogan.

Turcia recunoaște că mulți creștini armeni care trăiau în Imperiul Otoman au fost omorâți în timpul luptelor cu otomanii, în Primul Război Mondial, dar contestă cifrele și neagă că ar fi fost vorba de crime orchestrate sau de genocid. 

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri