Eroii tragediei din Veneția. Doi tineri imigranți au intrat în foc pentru a scoate oamenii dintre fiare: Și eu am fost salvat din mare

Data actualizării: Data publicării:
boubacar odion eroi venetia
Boubacar și Odion au intrat în autocarul în flăcări și au scos dintre fiare cât de mulți oameni au putut înainte ca pompierii să ajungă. Foto: X/Twitter

Bilanțul accidentului de autocar petrecut marți seara în Veneția este unul tragic: 21 de morți și 15 răniți, dintre care 10 sunt în stare gravă, la terapie intensivă. Mulți dintre cei care au supraviețuit sunt, astăzi, în viață, datorită curajului și intervenției rapide a doi tineri, imigranți care lucrau pe un șantier din apropiere. Bărbații au intrat în autocarul în flăcări și au scos dintre fiare cât de mulți oameni au putut înainte ca pompierii să ajungă. Deși au salvat vieți omenești, Boubacar și Odion nu se consideră eroi: „Când cineva are nevoie de ajutor pentru că este pe moarte, nu poți să pleci”.

Când Boubacar Touré și colegii săi de apartament au auzit un zgomot puternic lângă apartamentul lor, au crezut că este cutremur. Apoi au deschis fereastra de la bucătărie, unde găteau cina, iar unul dintre ei a strigat: „A căzut un autobuz!”.

„Am coborât la locul în care autobuzul ardea și am auzit o femeie țipând: „Copilul meu, copilul meu“”, spune Boubacar, în vârstă de 27 de ani, din Gambia.

„Am reușit să o scot afară prin geam și apoi l-am scos pe fiul ei, care era ars grav, dar încă în viață”, le-a povestit tânărul jurnaliștilor de la BBC.

Boubacar spune că a reușit să ajungă la stingătorul din autocar pentru a ține sub control flăcările, dar nu a fost suficient.

„Oamenii îmi dădeau alte stingătoare dar nimic nu a ajutat, a trebuit să așteptăm pompierii. Așa că i-am tras pe alții în siguranță, o femeie, un bărbat și un copil. Oamenii sângerau în zona capului, era atât de mult sânge”, își amintește bărbatul.

Colegul său de apartament, Odion Eboigbe din Nigeria, nu a stat deoparte. Împreună, cei doi au reușit să scoată mai multe persoane din autocarul electric, ale cărui baterii au luat foc după impactul puternic.

„Am reușit să salvăm mulți, dar, din păcate, alții au murit”, spune el. „Nu m-am speriat, nu m-am gândit la siguranța mea pentru că am văzut oameni cu capul despicat. Azi colegii mei m-au întrebat: „la ce te gândeai când te-ai dus spre flăcări?”, și le-am spus că trebuia doar să salvez femeile și copiii”.

Deși a salvat vieți omenești, Boubacar nu se consideră erou. „La serviciu mă numesc erou , dar eroii sunt italienii care m-au salvat când am ajuns aici. Și eu am fost salvat din mare”, spune acesta, potrivit Corriere della Sera.

Toate victimele au fost identificate

Odată cu sosirea pompierilor, a fost nevoie de ore întregi pentru a stinge flăcările în totalitate și pentru ca răniții să fie duși la spitale pentru a primi ajutor.

Incendiul a fost atât de puternic încât a fost nevoie de folosirea probelor ADN pentru a identifica o parte dintre victime. În cele din urmă, toate cele 21 de persoane decedate au fost identificate. 

Printre morți se află și patru români. Aurora și Georgiana, două copile de 8 şi 13 ani, mama lor Mihaela, în vârstă de 42 de ani, şi tatăl Mircea, în vârstă de 45 de ani, sunt cei patru români care au sfârșit după ce autocarul a căzut de pe un pod, de la 15 metri înălțime.

Între timp, continuă ancheta pentru a se stabili cauza accidentului. Autobuzul avea doar un an de când fusese dat în folosință, iar colegii șoferului, care a murit și el, spun că era experimentat și conștiincios.

În ultima sa postare pe Facebook, Alberto Rizzotto își anunța prietenii virtuali că urmează să aibă o cursă către Veneția.

În imaginile surprinse de camerele de supraveghere se vede că autocarul nu avea viteză. Modul în care schimbă, brusc, direcția, poate indica o defecțiune tehnică sau o problemă de sănătate a șoferului.

Tragedia a ridicat deja semne de întrebare cu privire la starea balustradelor de pe pod, care, în mod evident, erau vechi și ruginite.

„O tragedie prezisă”

Domenico Musicco, șeful unei asociații pentru victimele accidentelor rutiere, a numit accidentul „o tragedie prezisă”.

„Întreţinerea drumurilor din Italia este slabă. Se investeşte prea puţin în siguranţa rutieră. Se estimează că 30% din accidente se reduc la asta", a declarat el agenţiei de presă AFP.

Veneția a declarat trei zile de doliu după tragedia care a zguduit profund acest oraș.

„Când cineva are nevoie de ajutor, nu pleci”

Boubacar și Odion spun că nu au mai dormit de la accident.

Când au fost numiți eroi, ei au ridicat din umeri. „Dacă salvarea oamenilor te face un erou, atunci poate”, spune Boubacar.

„Dar când cineva are nevoie de ajutor pentru că este pe moarte, nu poți să pleci”.

Editor : Ioana Coman

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri