„Este un băiat de treabă, îi spunem Oh”. Primele detalii biografice ale soldatului nord-coreean

Data publicării:
640261-north-korea-defector

„Este un băiat de treabă”, așa îl descrie pe soldatul nord-coreean dezertat săptămâna trecută medicul său curant de la Spitalul Universitar Anjou, Lee Cook-jong. Medicii i se adresează militarului sub numele Oh, transmite The Guardian.

Soldatul nord-coreean, în vârstă de 24 de ani, protagonistul unei evadări spectaculoase și deopotrivă dramatice prin Zona Demilitarizată (DMZ) intercoreeană, rămâne în atenția presei internaționale.

Deși starea sa de sănătate este stabilă, calvarul prin care soldatul a trecut în cursa contracronometru spre teritoriul Sudului, peste „Podul de 72 de ore” din Zona de Securitate Comună (JSA), își spune cuvântul: are un coșmar recurent care îl face să sară speriat din somn, acela că ar putea fi trimis înapoi în Coreea de Nord, a explicat medicul Cook-jong.

Chirurgul se bucură într-o oarecare măsură de încrederea lui Oh. Tânărul i-a povestit că s-a înrolat în Armata Poporului din Coreea de Nord când avea 17 ani.

Cook-jong a oferit presei și câteva detalii legate de aspectul fizic al militarului, precizând că tunsoarea sa este exact în stilul american al „capetelor de borcan” (jarhead). Așa sunt numiți de obicei pușcașii marini din SUA, ale căror tunsori – pămătuf aspru de păr pe scalp, ceafa și tâmplele fiind rase – seamănă cu un borcan. „De aceea și glumesc cu el”, spune chirurgul sud-coreean, „îl întreb: «De ce nu te înrolezi alături de marinarii sud-coreeni?» El zâmbește și îmi spune că nu vrea să mai aibă de-a face cu sistemul militar”.

„E un bărbat destul de puternic”, mai spune Cook-jong, potrivit The Guardian.

„Pacientul nu va muri”, a menționat medicul zilele trecute, precizând însă că soldatul se confruntă cu o „tuberculoză inactivă” și cu hepatita B.

Anterior, medicii sud-coreeni au anunțat că în stomacul militarului au găsit o „cantitate uriașă” de paraziți, printre aceștia numărându-se și o specie de viermi rotunzi (nematode), pe care bărbatul i-ar fi putut lua din consumul unor legume tratate cu îngrășământ din fecale umane, o practică des folosită în Coreea de Nord. Pacientului îi sunt administrate medicamente puternice antiparazitare pentru a scăpa de Ascaris lumbricoides (limbricul) și Toxocara canis, un parazit întâlnit mai ales la câini, principalul agent etiologic al toxocarozei, boală produsă de formele larvare de Toxocara, care se pot localiza la nivel hepatic, ocular, pulmonar, miocardic şi la nivelul sistemului nervos central.

Chirurgul Cook-jong a declarat că, desi starea lui fizică este stabilă, Oh va avea de trecut un alt obstacol, cel psihic, precizând că bărbatul prezintă simptome de depresie și de stres post-traumatic.

Între timp, evadarea lui Oh are consecințe în rândul oficialilor de securitate de la granița cu Sudul. „Au fost depistate indicii că Nordul a înlocuit toți responsabilii de securitate ca urmare a dezertării. Ținând cont de această situație, este posibil ca toți comandanții unității militare ofițerii superiori să fie supuși pedepselor”, a declarat joi o sursă din serviciile de informații sud-coreene pentru agenția Yonhap.

Vineri, purtătoarea de cuvânt a Ministerul Reunificării de la Seul, Lee Eugene, a precizat că agențiile guvernamentale vor decide, în urma unor consultări, cine va achita spitalizarea lui Oh. Potrivit unor estimări, factura s-ar ridica la suma de 92.260 de dolari. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Joi, soldații sud-coreeni și americani care l-au salvat pe Oh, recuperându-l de lângă clădirea în care zăcea inconștient într-o baltă de sânge, au fost decorați de către șeful Comandamentului ONU, Vincent K. Brooks. Numele soldaților din Zona Comună de Securitate: Noh Yeong Soo, Song Seoung Hyeon, Robert Hartfield, Jeffery Schmidt, Kwon Young Hwan și Matthew Farmer.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri