Evreii ultraortodocși nu vor mai primi bani ca să studieze în loc să meargă în armată. Decizia Înaltei Curți a șocat partidele Haredi

Data actualizării: Data publicării:
Purim celebrations in Bnei Brak, Israel - 24 Mar 2024
Fondurile pentru Ieșiva, ai căror studenți se califică pentru recrutare începând cu 1 iulie 2023, vor fi înghețate de la 1 aprilie. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Evreii ultraortodocși care studiază cu normă întreagă sunt scutiți de serviciul militar obligatoriu, dar Înalta Curte a Israelului a emis un ordin în disputa de lungă durată cu privire la excepțiile care îi privesc pe ultrareligioși, care a șocat partidele Haredi și a adâncit criza din guvernul condus de Netanyahu, informează BBC.

Înalta Curte a ordonat înghețarea finanțării pentru instituțiile de învățământ unde studiază tinerii ultraortodocși care sunt eligibili pentru recrutare.

Partidele Haredi din guvern au reacționat cu furie, în timp ce un partid laic a amenințat că va demisiona din cauza acestei probleme. Derogărilor de care beneficiază evreii ultrareligioși li se opun majoritatea israelienilor.

Comunitatea Haredi cuprinde aproximativ 12% din populație, iar cei care studiază Tora cu normă întreagă sunt scutiți de serviciul militar obligatoriu.

Armata este obligatorie pentru aproape toți israelienii, cu excepția arabilor israelieni, începând cu vârsta de 18 ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Guvernul dezbate acum un proiect de lege care se pare că urmărește să ajungă la un compromis permițând derogări cu limitări.

Dar proiectului se opun cu înverșunare toate partidele Haredi. Două dintre acestea - Shas și United Torah Judaism (UTJ) - dețin 18 locuri în guvernul cu 72 de locuri.

Pe de altă parte, partidul secular, centrist, Uniunea Națională, care deține opt locuri, insistă ca scutirile să fie eliminate cu totul. Liderul partidului, Benny Gantz, a amenințat că se va retrage din guvern din cauza actualului plan.

„Oamenii nu-l vor tolera, Knesset nu va putea vota în favoarea lui, iar eu și asociații mei nu putem face parte din acest guvern de urgență dacă această lege va trece”, a spus el luni.

În timp ce unii evrei ultraortodocși apți pentru serviciul militar servesc în Forțele de Apărare Israelului (IDF), marea majoritate nu o fac, dedicându-și viața studiului Torei în instituțiile religioase Ieșiva.

Înalta Curte a decis că fondurile pentru Ieșiva ai căror studenți se califică pentru recrutare începând cu 1 iulie 2023, când a expirat o lege anterioară privind amânările, dar care nu s-au înrolat încă, vor fi înghețate. Se raportează că afectează aproximativ 50.000 de studenți ai acestei instituții tradiționale de învățământ superior religios.

Hotărârea urmează să intre în vigoare la 1 aprilie, la o zi după expirarea termenului limită pentru care guvernul elaborează o nouă lege.

Șeful UTJ, Yitzhak Goldknopf, a numit hotărârea „o pată și o rușine”.

Criticii se opun excepției, argumentând că toți israelienii evrei ar trebui să servească în armată fără excepție. Problema s-a intensificat de la începutul războiului din Gaza, la 7 octombrie, în care 254 de soldați au fost uciși.

Un fost consilier al liderului Shas, Ariyeh Deri, Barak Seri, a declarat pentru postul public israelian că „din momentul în care instanța a decis, partidele Haredi au fost în stare de șoc total”.

„Au fost uimiți de decizia că finanțarea se va opri luni. Acuzațiile zboară în toate direcțiile, la Likud [partidul care conduce guvernul], la [prim-ministrul Benjamin] Netanyahu, la guvernul de dreapta, la reprezentanții lor... Aceasta este cea mai rea situație în care au fost vreodată Haredim”, a spus Seri.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri