Explozii în Kiev. Surse ucrainene: rușii au lansat cel puțin 12 rachete hipersonice Kinjal asupra Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
A ballistic missile attack by the Russian army in Kyiv, Ukraine - 13 Dec 2023
Pe lângă Kiev, mai multe rachete ruseşti au ţintit zona oraşului Starokonstantinov, din regiunea central-vestică Hmelniţki. În imagine: efectele unui bombardament rusesc din Kiev, 13 decembrie. Foto: Profimedia Images

Mai multe explozii au fost auzite joi în capitala ucraineană Kiev la puţin timp după declanşarea sirenelor de raid aerian, potrivit jurnaliştilor France Presse de la faţa locului, în timp ce armata ucraineană a anunţat că rachete ruseşti ţintesc obiective din vestul Ucrainei, informează Agerpres.

Exploziile de la Kiev au survenit la puţin timp după ce la Moscova preşedintele rus Vladimir Putin şi-a încheiat marea conferinţă de presă anuală, unde a reafirmat că Rusia va merge până la capăt în războiul din Ucraina, până când îşi va atinge obiectivele, printre care a menţionat demilitarizarea şi neutralitatea militară a acestei ţări.

Mai multe canale de Telegram anonime, dintre care unul este considerat a fi apropiat de preşedinţia ucraineană, afirmă că exploziile auzite la Kiev au fost provocate de activitatea antiaerienei ucrainene care încearcă să doboare proiectilele ruseşti. Sirenele de raid aerian au fost declanşate de patru ori în cursul zilei de joi la Kiev, o premieră în ultimele luni.

Conform informațiilor publicate pe rețelele sociale de sursele media ucrainene, rușii au lansat cel puțin 12 rachete hipersonice Kinjal. Informațiile nu au fost confirmate oficial de către autoritățile ucrainene, până în prezent.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene ucrainene, Iuri Ignat, a declarat că mai multe rachete ruseşti au ţintit zona oraşului Starokonstantinov, din regiunea central-vestică Hmelniţki. Acolo se află în special un important aerodrom al armatei ucrainene, unde sunt bazate avioanele de atac Sukhoi SU-24M, folosite de armata ucraineană pentru lansarea rachetelor Storm Shadow asupra ţintelor ruseşti din spatele liniei frontului. Acel aerodrom a fost frecvent ţinta atacurilor ruseşti cu drone şi rachete. Oficialul ucrainean nu a precizat însă dacă acum aerodromul a fost atacat din nou.

Cu puţin timp înaintea declanşării alertei de raid aerian, Forţele Aeriene ucrainene au observat decolarea unor avioane de vânătoare ruseşti MiG-31 din regiunea Nijni Novgorod. Aceste avioane sunt folosite de Rusia pentru lansarea rachetelor hipersonice Kinjal, care sunt foarte dificil de doborât.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri