Extremiștii de dreapta care vor câștiga alegerile din Italia se ceartă pe sancțiunile împotriva Rusiei

Data publicării:
Matteo Salvini și Giorgia Meloni la o conferință
Matteo Salvini și Giorgia Meloni, liderii coaliției care conduce în sondaje, nu se pot pune de acord asupra sancțiunilor împotriva Rusiei. Foto: Profimedia Images

Cu toate că Giorgia Meloni și Matteo Salvini, protagoniștii coaliției de extremă dreapta din Italia care pare că va câștiga alegerile parlamentare de luna aceasta, au condamnat războiul pe care Putin l-a declanșat în Ucraina, cei doi lideri italieni nu se pot pune de acord în privința măsurilor impuse împotriva Rusiei. În timp ce Meloni este de părere că sancțiunile și-au făcut efectul, Salvini, care l-a lăudat în trecut pe președintele rus, spune că acestea nu au niciun efect asupra Kremlinului și că au pus Europa și Italia „în genunchi”.

Giorgia Meloni și Matteo Salvini s-au pozat împreună săptămâna trecută la malul mării în Sicilia pentru a demonstra unitatea alianței pe care o conduc.

Meloni, liderul partidului Frații Italiei, care ar putea deveni următorul prim-ministru italian și care a comparat relația sa cu Salvini cu povestea de dragoste dintre Romeo și Julieta, a spus: „Poza este cel mai bun răspuns în fața [zvonurilor] inventate de Stânga legate de presupusele diviziuni”.

Câteva zile mai târziu, diferențele de opinie dintre ea și liderul Ligii au devenit mult mai clare în timpul unei conferințe pe teme economice de la Cernobbio, acolo unde nu s-au putut pune de acord asupra unuia dintre cele mai importante subiecte ale momentului: sancțiunile împotriva Rusiei, relatează The Guardian.

Salvini, care a semnat în 2017 un pact de cooperare cu partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, a spus că sancțiunile nu funcționează și că au pus Europa și Italia „în genunchi”.

În același timp, Meloni este de părere că sancțiunile și-au făcut efectul, argumentând că măsurile impuse după ce armata rusă a invadat Ucraina au afectat economia Rusiei.

Matteo Salvini Giorgia Meloni
În timp ce Meloni spune că sancțiunile afectează economia Rusiei, Salvini este de părere că măsurile nu funcționează și că au pus Europa și Italia „în genunchi”. Foto: Profimedia Images

Meloni a criticat sancțiunile împotriva Rusiei impuse după ce Putin a anexat Crimeea

Încă de la începutul războiului, Meloni s-a arătat în favoarea transferului de arme pentru Ucraina și a oferit asigurări comunității internaționale în legătură cu atitudinea sa proeuropeană și pro-NATO.

Poziția lui Meloni din prezent diferă foarte mult de cea din 2014, atunci când a criticat sancțiunile impuse împotriva Kremlinului după anexarea Crimeei, despre care a spus că au „masacrat” afacerile italiene.

Schimbarea este oarecum surprinzătoare, ținând cont de faptul că majoritatea susținătorilor partidului lui Meloni se opune ultimelor pachete de sancțiuni.

Conform ultimelor sondaje, ceva mai mult de jumătate dintre italieni se opun măsurilor din cauza impactului puternic pe care îl au asupra costului ridicat al vieții de zi cu zi a populației.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Meloni, însă, se bucură de suportul opiniei publice: Frații Italiei, un partid cu rădăcini neofasciste, conduce în sondaje. Strategia ei pare să aibă două obiective: să atragă cât mai multe voturi și să le facă pe plac observatorilor internaționali.

„Încet, dar sigur, Meloni a înțeles că poate să câștige și să devină prim-ministru”, a spus Sofia Ventura, profesor de politică la Universitatea din Bologna. „Așa că a făcut un pariu. Nu vrea să sperie opinia publică și știe că pentru a conduce țara trebuie să arate că este 100% europeană și atlantică”.

De cealaltă parte, Salvini încearcă să renască sprijinul pentru Ligă (nume oficial: Liga Nordului), care a scăzut la 12% în sondaje, de la 40%, cât avea în august 2019, atunci când și-a distrus guvernul de coaliție cu partidul populist Mișcarea Cinci Stele, în încercarea eșuată de a forța alegeri anticipate în urma cărora ar fi putut deveni premier.

„Salvini vede cum sprijinul [pentru partidul său] i se scurge printre degete, deci e clar că el joacă un altfel de joc”, a explicat Ventura.

Matteo Salvini Giorgia Meloni Silvio Berlusconi
Coaliția care conduce în sondaje este formată din partidele Liga Nordului, Frații Italiei și Forza Italia - partidul condus de Silvio Berlusconi. Foto: Profimedia Images

Silvio Berlusconi, a treia piesă de bază a coaliției care, cel mai probabil, va conduce Italia

Cele două partide fac parte dintr-o coaliție care pare că va obține o victorie confortabilă pe 25 septembrie. Al treilea membru este Forza Italia, partidul fostului prim-ministru italian Silvio Berlusconi, care a avut și el o relație strânsă cu Rusia lui Putin.

Coaliția a promis că își va păstra sprijinul pentru Ucraina și că va sta alături de UE și NATO.

„Nu există o mare diferență între Meloni și Salvini”, a spus Michele Garaci, fost subsecretar al Ministerului Dezvoltării Economice, care este apropiat de Ligă. „Amândoi au condamnat războiul din Ucraina și sunt naționaliști care sunt interesați de bunăstarea Italiei.”

„De asemenea, amândoi vor sancțiuni care să aducă sfârșitul războiului – acesta este obiectivul. Există multă confuzie în legătură cu eficiența sancțiunilor”, a spus Garaci. „Salvini a început să înțeleagă că nu funcționează, în timp ce Meloni probabil că nu a înțeles asta încă.”

„După campania electorală, când vor avea timp să analizeze cu adevărat impactul, poate vor decide să le lase sau să încerce să le modifice.”

Înainte de război, Italia a avut relații destul de bune cu Rusia, menținând legături economice și culturale apropiate susținute de partide de pe întreg spectrul politic, printre care se numără actori care continuă să fie de partea lui Putin.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...