Febra dengue va deveni o problemă majoră în Europa și SUA în următorii zece ani din cauza încălzirii globale, avertizează OMS

Data publicării:
Țânțarul Aedes Aegypti, cel care răspândește virusul febrei dengue
Țânțarul Aedes Aegypti, cel care răspândește virusul febrei dengue. Foto: Profimedia Images

Febra Dengue va deveni o amenințare majoră în sudul Europei, în sudul Statelor Unite și în părți ale Africii, pe parcursul acestui deceniu, a declarat principalul cercetător de la Organizația Mondială a Sănătății, conform Reuters. Amenințarea acestei boli tropicale devine mai accentuată în condițiile în care temperaturile tot mai calde creează condiții pentru țânțarii care sunt purtători ai virusului să se răspândească.

Această boală infecțioasă este de multă vreme o problemă majoră în Asia și în America de Sud, acolo unde cauzează în jur de 20.000 de decese pe an.

Numărul infectărilor la nivel global deja a crescut de opt ori din 2000 și până acum, cel mai mult din cauza schimbărilor climatice, dar și din cauza fluxului tot mai mare de călătorii pe glob și a urbanizării.

Multe dintre cazuri rămân, însă, neînregistrate. Totuși, în 2022, 4,2 milioane de cazuri au fost raportate în toată lumea, iar oficialii din domeniul sănătății publice au avertizat că se așteaptă la niveluri record de răspândire a bolii.

Bangladeș, de exemplu, trece prin cea mai gravă epidemie, înregistrâng peste 1.000 de decese.

„Trebuie să fim mult mai proactivi în legătură cu febra dengue”, a declarat Jeremy Farrar, specialist în boli infecțioase care s-a alăturat OMS în luna mai a acestui an.

„Trebuie să pregătim țările să se confrunte cu această nouă presiune care va veni în viitor în multe orașe mari”, a mai spus el.

Farrar a lucrat, anterior, vreme de 18 ani, în Vietnam, în domeniul bolilor tropicale, inclusiv dengue. El a spus că această boală infecțioase are șanse mari să devină endemică în părți ale Statelor Unite, Europei și Africii – toate zone unde deja există o formă de transmitere locală.

Totul vine în condițiile în care încălzirea globală a făcut în așa fel încât boala să se poată transmite mai ușor în regiunile respective. Asta va pune o presiune puternică pe sistemele de sănătate din multe țări, a avertizat Farrar.

„Îngrijirea clinică pentru această boală este foarte intensivă, e nevoie de un număr mare de asistenți medicali pentru fiecare pacient. Sunt foarte îngrijorat de momentul în care această boală va deveni o problemă mare în Africa sub-sahariană”, a mai spus el.

Simptome și transmisie

Până acum, nu s-a descoperit un tratament specific pentru febra dengue, deși există un vaccin împotriva acesteia.

Mulți dintre cei infectați nu au simptome, iar asta înseamnă că numărul cazurilor este, de fapt, mult mai are decât cel raportat. Cei care dezvoltă simptome, însă, fac febră mare, spasme musculare și au dureri puternice de articulații. Durerile sunt atât de severe încât boala a mai fost numită și „febra oaselor rupte”.

În cazurile foarte severe, mai puțin de 1%, ea poate fi fatală.

Pregătirea regiunilor lumii care se vor confrunta cu febra dengue înseamnă asigurarea fondurilor pentru sistemele de sănătate și pentru folosirea lor în sens proactiv, inclusiv pentru controlul țânțarilor purtători.

Febra dengue se răspândește prin contactul cu țânțari Aedes Aegypti – aceștia mușcă oamenii deobicei la interior și se hrănesc toată ziua, spre deosebire de țânțarii obișnuiți care sunt activi mai degrabă noaptea. Acești țânțari se răspândesc, de asemenea, și mai mult în ape puțin adânci.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri