Fermierii din Cehia sunt nemulţumiţi de creșterea stocurilor de cereale, în urma importurilor ucrainene

Data actualizării: Data publicării:
Grane Ucraina acord Marea Neagră
Acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră a fost menit să combată o criză alimentară globală. FOTO: Profimedia Images

Fermierii cehi au stocuri de cereale de 2,6 milioane de tone, un nivel cu 40% mai ridicat decât anul trecut, deoarece au crescut exporturile ucrainene pe pieţele europene, a anunţat marţi Asociaţia Agricolă din Cehia, transmite Reuters, potrivit Agerpres. 

Asociaţia Agricolă din Cehia a precizat că cerealele din Ucraina, destinate pieţelor din Africa şi Orientul Mijlociu, au ajuns în silozurile din Europa şi reprezintă o ameninţare pentru capacitatea de stocare a recoltei obţinute anul acesta în Cehia. „Asociaţia cere ministrului ceh al Agriculturii şi Comisiei Europene să activeze rapid coridoarele originale, iar cerealele din Ucraina să fie exportate spre locul de destinaţie original. Cantitatea de grâu aflată în capacităţile de stocare din Cehia a ajuns la 1,6 milioane de tone, faţă de un milion de tone anul trecut, susţine grupul de lobby.

Ministrul ceh al Agriculturii a declarat pentru Reuters că, deşi au crescut exporturile de cereale din Ucraina în Cehia, ele reprezintă un nivel scăzut faţă de producţia totală a ţării.

Ucraina a anunţat marţi că va încerca să deblocheze exporturile de alimente şi cereale prin Polonia, după ce o parte dintre cei mai importanţi susţinători ai Ucrainei din Europa Centrală au impus embargouri cu privire la produsele ucrainene.

Recent, Polonia, Ungaria şi Slovacia au interzis importurile de cereale din Ucraina, în încercarea de a-şi proteja pieţele de un aflux de cereale ieftine. După invazia rusească, Uniunea Europeană a eliminat taxele vamale pentru cerealele din Ucraina, în ideea de a le facilita transportul spre Africa şi Orientul Mijlociu. Însă aceste cereale au ajuns să inunde pieţele din Polonia, România şi alte ţări din UE care trebuiau să fie doar rute de tranzit.

În România, Partidul Social Democrat a anunţat că va cere în coaliţia de guvernare suspendarea temporară a importurilor de produse agroalimentare din Ucraina. Luni, ministrul ceh al Agriculturii a informat că nu intenţionează să adopte o decizie similară, deoarece ar încălca regulile concurenţei din UE.

Comisia Europeană a criticat drept „inacceptabile” acţiunile comerciale unilaterale cu privire la cerealele din Ucraina adoptate de Polonia, Ungaria şi Slovacia. Ambasadorii la UE ai statelor membre urmează să discute miercuri aceste interdicţii, potrivit unui oficial european de rang înalt citat de Reuters, care a precizat că, din cauza preţurilor şi cererii globale reduse, cerealele rămân în blocul comunitar în loc să fie vândute.

Aceste interdicţii vin într-un moment în care un acord care permite Ucrainei să exporte milioane de tone de cereale din porturile sale de la Marea Neagră urmează să expire la data de 18 mai. Solicitările Rusiei au făcut ca perspectivele prelungirii acordului să fie incerte.

Potrivit celor mai recente date ale Executivului comunitar, importurile UE de produse agroalimentare din Ucraina au crescut cu 88% în 2022 comparativ cu 2021, până la 13 miliarde de euro, reprezentând 8% din importurile totale agri-food ale blocului comunitar. Cea mai mare creştere s-a înregistrat la importurile de cereale, un avans de 2,8 miliarde de euro, până la 4,6 miliarde de euro. Importurile de porumb şi grâu din Ucraina au crescut cu 62%, respectiv 960%, în termeni de volum.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...