Filipine cere ajutor de la SUA și Japonia pentru a curăța păcura scursă dintr-un petrolier. Deversarea a îmbolnăvit zeci de oameni

Data publicării:
Muncitori stâng păcura deversată pe plajă, pe 8 martie 2023, după ce un petrolier s-a scufundat lângă insula Mindoro.
Autoritățile din Filipine au recunoscut că nu au capacitatea de a limita efectele deversării și au cerut ajutor de la Japonia și SUA. Foto: Profimedia Images

Filipine a cerut vineri ajutor Japoniei şi Statelor Unite pentru a limita efectele unei deversări de păcură la zece zile după naufragiul unui petrolier lângă coasta acestei țări, informează Agerpres.

Petrolierul Princess Empress transporta aproximativ 800.000 de litri de păcură când s-a scufundat în marea agitată, în largul insulei Mindoro, la sud de capitala Manila.

Autorităţile, care estimează că nava se află la aproximativ 400 de metri adâncime, au recunoscut că nu au mijloacele pentru a ajunge la epavă şi a extrage păcura.

Japonia a trimis paza de coastă la Manila pentru a sprijini și ghida activităţile de curăţare în curs, a anunţat vineri Garda de Coastă din Filipine.

Manila a cerut de asemenea ajutor din partea Statelor Unite, a declarat purtătorul de cuvânt al pazei de coastă, Armando Balilo.

El nu a precizat tipul de ajutor solicitat şi Ambasada Statelor Unite.

Această poluare a contaminat apele şi plajele a nouă municipalităţi de-a lungul coastei provinciei Oriental Mindoro, cunoscută pentru viaţa marină bogată.

Peste 2.500 de hectare de recife de corali, mangrove şi alge ar putea fi afectate de această scurgere de păcură, a susţinut Ministerul Mediului.

Garda de Coastă din Filipine a declarat vineri că poluarea s-a întins până la insula Casian, la aproximativ 350 de kilometri sud-vest de locul unde a naufragiat petrolierul.

Zeci de oameni s-au îmbolnăvit în estul Mindoro, unde păcura a poluat zonele de coastă, a anunţat guvernul local la începutul săptămânii. Aceștia suferă de febră, amețeli, tuse și iritație a ochilor.

Mii de pescari au fost sfătuiţi să nu iasă în larg până la o nouă notificare din partea autorităţilor. Înotul este interzis în zona poluată.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri