Filipine plănuiește un „convoi de Crăciun”, pentru a duce donații pescarilor și trupelor din Marea Chinei de Sud

Data publicării:
BRP Sierra Madre
Nava BRP Sierra Madre unde staționează trupe filipineze, în Marea Chinei de Sud. Sursa foto: Profimedia Images

„Convoiul de Crăciun” de 40 de ambarcațiuni, care a fost gândit să aducă spiritul festiv și donații pescarilor și trupelor filipineze din Marea Chinei de Sud, a fost descris ca fiind o idee proastă de oficialii de securitate ai țării, care au avertizat despre tensiunile sporite cu Beijingul, transmite The Guardian.

Consiliul de Securitate Națională din Filipine a sfătuit împotriva călătoriei planificate a convoiului, avertizând că este o perioadă de „tensiuni sporite”.

Aproximativ 40 de bărci, care vor fi împodobite de Crăciun cu figurine și felinare tradiționale, s-au oferit voluntar pentru a lua parte la misiunea care își propune să ducă donații pescarilor din Marea Chinei de Sud, precum și echipajului și trupelor pazei de coastă staționate la Second Thomas Shoal, un banc de nisip în Insulele Spratly din Marea Chinei de Sud, la 105 mile marine vest de Palawan, fiind un teritoriu disputat și revendicat de mai multe națiuni.

Consiliul de Securitate Națională a spus că, deși susține intenția de „a aduce bucurie de sărbători” celor aflați în prima linie, întreprinderea unei astfel de misiuni la Second Thomas Shoal ar fi una prost gândită. Totuși, a sugerat că Convoiul de Crăciun ar putea vizita alte locații din Marea Chinei de Sud, unde trupele filipineze și civilii „merită, de asemenea, bunătăți de Crăciun și donații din partea publicului”.

Filipine a pus așezat în mod deliberat nava BRP Sierra Madre pe reciful Second Thomas Shoal, din Insulele Spratly, în 1999, pentru a se proteja de expansiunea Chinei. Aici s-a format un punct fierbinte de dispută.

BRP Sierra Madre la Second Thomas Shoal
BRP Sierra Madre eșuată pe Second Thomas Shoal. Sursa foto: Profimedia Images

Beijingul a cerut îndepărtarea navei de război și, în ultimele luni, a încercat în mod repetat să împiedice ambarcațiunile filipineze să livreze provizii trupelor aflate la bord - trăgând cu tunuri cu apă, țintind cu laser și efectuând ceea ce Manila a condamnat ca fiind manevre periculoase.

navă filipineză hărțuită de chinezi
Chinezii hărțuiesc o navă filipineză de aprovizionare. Sursa foto: Profimedia Images

Beijingul revendică aproape în totalitate Marea Chinei de Sud, în ciuda faptului că un tribunal internațional de la Haga a constatat că acest lucru nu are temei juridic.

De asemenea, susține că paza de coastă acționează în conformitate cu legea și a acuzat Filipine că provoacă drame politice, iar pe aliatul tratatului Manila, SUA, de intervenție.

Marți, președintele filipinez Ferdinand Marcos JR a declarat că patrule maritime și aeriene comune au fost lansate în Marea Chinei de Sud de către Filipine și armata SUA, numind-o drept o „inițiativă semnificativă”.

Edicio Dela Torre, inițiatorul campaniei Atin Ito, care organizează strângerea de fonduri de Crăciun, a spus că misiunea va merge înainte, dar vor exista negocieri pentru a decide ce formă ar trebui să ia. „Vrem ceva pașnic, ceva distractiv, nu mergem acolo pentru confruntări”, a spus el.

Tensiunile politice nu sunt singurul obstacol pentru convoiul de Crăciun. Vremea, care este de obicei nefavorabilă în luna decembrie, ar putea reprezenta și ea o provocare logistică semnificativă.

Campania a început cu ideea de a trimite cadouri de Crăciun comunităților de pescari care au fost grav afectate de disputa din Marea Chinei de Sud, a spus Dela Torre, adăugând că apoi s-a extins pentru a include și o livrare către Garda de Coastă din Filipine și trupele de la BRP Sierra Madre. A primit un răspuns bun din partea ONG-urilor, a liderilor bisericii, precum și a unor oameni de afaceri care au promis donații în masă. Oamenii au fost rugați să ofere articole precum tăiței, conserve, cămăși cu mâneci lungi, articole de toaletă și torțe.

Dela Torre a spus că a vorbit cu un lider al pescarilor din Zambales, unde comunitățile suferă din cauza scăderii populației de pește. Odată își prindeau cota în doar două zile, a spus el. „Acum, chiar și peste o săptămână, încă nu pot obține suficientă captură. Pentru că nu este vorba doar de hărțuirea sau de pescuitul excesiv de către navele chineze. Este despre faptul că au distrus coralii.”

Filipine a acuzat China că a distrus recifele de corali din zona sa economică exclusivă - ceva ce Beijingul a negat.

Dela Torre a spus că speră că campania va dura și după Crăciun și că va oferi sprijin pe termen lung comunităților de pescuit, inclusiv prin proiecte de protejare a mangrovelor și de a crea centre comunitare de strângere a peștilor, cu depozite frigorifice și alte facilități.

De asemenea, speră să investească în educație despre problemele legate de Marea Chinei de Sud.

Consiliul de Securitate Națională s-a oferit să livreze donații de Crăciun în timpul misiunilor de rutină de reaprovizionare ale Pazei de Coastă filipineze, adăugând: „Trupele noastre din Ayungin Shoal sunt bine aprovizionate de flota filipineză prin misiunile obișnuite. Prin urmare, nu este nevoie de o misiune civilă de convoi de Crăciun în acest moment.”

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri