Finlanda ia în calcul să închidă complet granița sa cu Rusia din cauza valului de migranți ilegali. Un singur punct rămâne deschis

Data actualizării: Data publicării:
Migranți adunați în linie la un punct de frontieră de la granița ruso-finlandeză
Finlanda se confruntă de mai multe săptămâni cu un flux mare de migranți la granița sa cu Rusia. Foto: Profimedia Images

ACTUALIZARE. Finlanda urmează să închidă trei dintre cele patru puncte de trecere a graniței ruso-finlandeze care au mai rămas deschise.

„Guvernul a decis, astăzi, să închidă mai multe puncte de frontieră. Doar punctul de la Raja-Jooseppi va mai rămâne deschis”, a anunțat premierul Petteri Orpo la o conferință de presă.

Miercuri, poliția de frontieră și soldații staționați acolo au început să ridice noi bariere și obstacole din beton cu sârmă ghimpată pentru a opri fluxul de migranți.

știrea inițială:

Finlanda ia în considerare să închidă și o parte dintre cele patru puncte de frontieră rămase deschise la granița cu Rusia sau chiar o închidere completă a întregii granițe ruso-finlandeze, dacă fluxul de migranți continuă, a anunțat ministra de externe finlandeză, Elina Valtonen, conform Reuters.

În noiembrie, peste 600 de persoane fără documentele valide necesare pentru a călători în Uniunea Europeană au intrat în Finlanda prin Rusia, fapt ce a dus la decizia guvernului de la Helsinki de a închide mai multe puncte de graniță.

Finlanda acuză Rusia că se folosește de tactici de război hibrid pentru a-i destabiliza frontiera, așa cum a făcut și regimul dictatorului Lukașenko la granița sa cu Polonia, în trecut.

Migranții de la granița ruso-finlandeză vin dintr-un număr divers de țări asiatice și africane, incluzând Yemen, Afganistan, Kenya, Maroc, Pakistan, Somalia sau Siria.

„Am luat deja măsuri pentru a închide și alte puncte de trecere a graniței, iar dacă va fi nevoie vom continua”, a spus Valtonen, adăugând și că închiderea întregii granițe ruso-finlandeze este una dintre opțiunile luate în calcul de guvernul de la Helsinki.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației lui Putin, Zaharova, a reacționat, miercuri, spunând că Rusia „categoric va reacționa”, dacă Finlanda închide complet granița.

Zaharova nu a precizat care va fi răspuns regimului criminal de la Kremlin în acest caz.

Recepționarea solicitanților de azil din Finlanda ar putea să se mute într-un alt loc, departe de graniță, a mai spus Valtonen, adăugând că țara ei va continua să-și respecte obligațiile internaționale și va asigura posibilitatea obținerii azilului politic pentru cei care „au cu adevărat nevoie”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri