Finlanda: Nu vom avea baze militare NATO sau arme nucleare pe teritoriu finlandez după aderarea la Alianță

Data publicării:
Sanna Marin își pune casca în ureche
Sanna Marin, prim-ministra Finlandei. Foto: Profimedia Images

Finlanda nu își dorește desfășurarea de arme nucleare sau baze militare ale NATO pe teritoriul său, după ce se va alătura Alianței, a declarat prim-ministra Sanna Marin pentru o publicație italiană, într-un interviu citat de Reuters.

Marin a spus că ideea desfășurării de arme nucleare sau deschiderii de baze militare pe teritoriu finlandez nu face parte din negocierile de aderare ale țării.

„Nici nu cred că există vreun interes pentru desfășurarea de armament nuclear sau pentru deschiderea de baze militare în Finlanda”, a spus ea.

Citiți și: Orașul de sub Helsinki. Finlandezii au construit un uriaș și elaborat sistem de tuneluri și buncăre sub capitală, de frica rușilor

Precizări similare au fost făcute și de prim-ministra Suediei.

Șefa guvernului de la Helsinki, aflată într-o vizită la Roma, a spus și că crede că problema pusă de opoziția lui Erdogan față de aderarea Finlandei și Suediei poate fi soluționată prin dialog.

Finlanda și Suedia au transmis formal cererile de alăturare la Alianța Nord-Atlantică, miercuri, o decizie luată de cele două țări, tradițional neutre, după agresiunea Rusiei lui Putin împotriva Ucrainei.

Totuși, procesul de aderare al celor două țări, despre care s-a crezut că va fi foarte rapid, ar putea să se prelungească din cauza obiecțiilor Turciei.

„Cred că este important să ne păstrăm calmul în acest stadiu, să discutăm cu Turcia și cu celelalte state membre, să le răspundem la toate întrebările care ar putea să apară și să corectăm orice neînțelegere”, a spus Sanna Marin, într-un interviu pentru cotidianul italian Corriere della Sera.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri