Foștii soldați afgani de comando, antrenați de americani, sunt recrutați de grupul Wagner să lupte în Ucraina. Cum îi șantajează rușii

Data publicării:
Afghan Army Commandos taking part in their graduation ceremony at the Kabul Military Training Centre
Soldații afgani din trupele speciale, antrenați de americani, sunt luptători de temut. Foto: Profimedia

Foști soldați afgani din forțele speciale, care au luptat alături de trupele americane în Afganistan și apoi au fugit de talibani în Iran, după retragerea SUA, sunt recrutați acum de gruparea Wagner să lupte în Ucraina, au declarat trei foști generali afgani pentru AP, potrivit The Guardian. Descriși drept luptători de temut, foarte bine pregătiți, de cele mai multe ori au de ales ori să meargă în Ucraina, ori să fie deportați înapoi în Afganistan, unde îi așteaptă talibanii să-i omoare.

Foștii comandanți afgani au spus că rușii vor să atragă câteva mii de soldați afgani de comando într-o „legiune străină”, oferindu-le 1.500 de dolari pe lună și promisiunea că vor primi adăpost ei și familiile lor, pentru a evita deportarea înapoi în Afganistan, unde cel mai probabil vor fi omorâți de talibani.

„Nu vor să meargă în război, dar nu au de ales”, a declarat generalul Abdul Raof Arghandiwal, adăugând că zecile de soldați de elită care se află acum în Iran, cu care a vorbit, i-au spus că cel mai tare se tem să fie deportați. 

„Mă întreabă «Ai so soluție? Ce să facem? Dacă ne întoarcem în Afganistan, talibanii ne omoară»”, a mai arătat Arghandiwal, spunând că de recrutare se ocupă mercenarii Wagner.

Un alt general, Hibatullah Alizai, ultimul comandant al armatei afgane înainte ca talibanii să preia controlul țării, a afirmat că în operațiunea de recrutare este implicat și un fost comandat afgan al trupelor speciale, care trăiește în Rusia și vorbește ambele limbi.

Soldații americani care au luptat cu trupele speciale afgane avertizează de mai multe luni că afganii s-ar putea alătura inamicilor SUA pentru a rămâne în viață sau din furie față de foștii lor aliați.

„Nu i-am scos pe oamenii ăștia (din țară - n.r.), așa cum le-am promis, iar acum se răzbună”, a declarat Michael Mulroy, fost ofițer CIA care a lucrat în Afganistan.

El a mai spus că trupele afgane de comando sunt foarte bine pregătite, luptători de temut: „Sincer, n-aș vrea să-i văd în nicio bătălie, și cu siguranță nu în Ucraina”.

Ministerele de resort ale Rusiei și Statelor Unite nu au comentat pe marginea subiectului, iar un purtător de cuvânt al lui Evgheni Prigojin, fondatorul grupării Wagner, a respins ideea ca fiind „o prostie fără sens”.

„Fratele meu n-a avut de ales și a acceptat oferta”

Nu este clar câți soldați de elită afgani care au fugit în Iran au fost contactați de ruși, dar unul dintre ei a declarat pentru AP că ține legătura pe un grup WhatsApp cu circa 400 de luptători care se gândesc să accepte oferta.

Soldatul a spus că i s-a oferit viză de Rusia pentru el, cei trei copii și soția lui, care trăiesc încă în Afganistan. Altora li s-a oferit prelungirea vizei de ședere în Iran. El a mai precizat că așteaptă să vadă ce fac și ceilalți din grupul de WhatsApp, dar crede că mulți vor accepta oferta.

Soldați americani care au luptat cu trupele speciale din Afganistan au relatat pentru AP mai multe cazuri - niciunul confirmat independent - în care talibanii merg din casă în casă în căutarea soldaților afgani de elită care nu au părăsit țara; dacă îi găsesc, îi torturează sau îi ucid, ori fac același lucru cu familiile lor.

Potrivit organizației Human Rights Watch, peste 100 de foști soldați afgani, ofițeri de informații și polițiști au fost uciși sau au dispărut în doar trei luni după ce talibanii s-au întors la putre în Afganistan.

Fratele unui soldat afgan de elită din Iran, care a acceptat propunerea rușilor, a spus că amenințarea talibanilor face greu de refuzat oferta de recrutare a rușilor.

„Fratele meu n-a avut de ales și a acceptat oferta. Nu a fost o decizie ușoară pentru el”, a declarat Murad, fratele soldatului afgan.

Un alt soldat i-a trimis un mesaj generalului Arghandiwal, în care a scris: „Primești două luni de antrenament militar în Rusia, după care pleci pe front”.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Billy Zane, de nerecunoscut în primele imagini din filmul „Waltzing With Brando”. Starul din „Titanic” îl...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...