Fostul ministru de interne polonez, condamnat pentru corupție, s-a ascuns de polițiști în palatul prezidențial

Data publicării:
Steag polonez fluturat dintr-o mulțime aflată în fața unei secții de poliție
Mariusz Kaminski a fost arestat. Foto: Profimedia Images

Ministrul de interne din guvernul polonez anterior, al populiștilor PiS, şi unul din colaboratorii săi apropiaţi au fost arestaţi, marţi seara, la palatul prezidenţial, au transmis autoritățile de la Varșovia. „Au fost arestaţi în conformitate cu decizia instanţei”, a scris Czeslaw Mroczek, un adjunct al actualului ministru de interne, pe Twitter, informaţii confirmate de poliţie.

În decembrie, o instanţă poloneză i-a condamnat pe Mariusz Kaminski, ministru de interne în guvernul precedent, şi pe unul dintre colaboratorii săi apropiaţi, Maciej Wasik, la doi ani de închisoare pentru depăşirea atribuţiilor într-un dosar ce datează din 2007.

La vremea respectivă, şef al biroului central anticorupţie, Mariusz Kaminski a ordonat o anchetă considerată ilegală care viza un membru al coaliţiei de guvernământ, condusă de PiS.
Personalitate controversată, Kaminski a lucrat şi în calitate de coordonator al serviciilor secrete şi întruchipează, în ochii criticilor săi, tendinţele autoritare din cadrul partidului naţionalist şi populist Lege şi Justiţie (PiS), care a pierdut puterea în urma alegerilor legislative din octombrie.

Luni seara, o instanţă a emis un mandat de arestare pe numele celor doi. Aceştia îşi susţin nevinovăţia, invocând o graţiere prezidenţială acordată de preşedintele Andrzej Duda în 2015 şi pusă sub semnul întrebării de Curtea Supremă. Aleşi deputaţi la alegerile din octombrie, celor doi le-au fost anulate mandatele, vineri.

Poliţia nu i-a putut găsi pe cei doi bărbaţi la domiciliu, marţi dimineaţă. Dar Mariusz Kaminski şi Maciej Wasik au apărut, la scurt timp, alături de preşedintele Andrzej Duda, el însuşi din rândurile PiS, în cadrul unei ceremonii la palatul prezidenţial unde au petrecut, apoi, întreaga zi. Potrivit presei, preşedintele lipsea în momentul arestării.

După-amiază, cei doi au dat declaraţii în curtea palatului prezidenţial.

„Nu ne ascundem, suntem aici cu preşedintele, ştim că forţele de poliţie sunt adunate lângă preşedinţie pentru a ne aresta”, a declarat Kaminski. „Dacă vom ajunge în închisoare, vom fi prizonieri politici”, a adăugat el.

„Este o situaţie care nu s-a mai întâmplat”, a comentat actualul premier al guvernului polonez, Donald Tusk, înainte de arestare, o situaţie în care „persoanele condamnate care trebuie duse de poliţie într-un loc de izolare, aleg un alt loc de izolare, probabil mai confortabil," (...) palatul prezidenţial”. De asemenea, şeful guvernului de la Varșosvia a acuzat „tabăra politică care a guvernat Polonia timp de opt ani” că a provocat „un haos juridic fără precedent”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri