Fostul preşedinte brazilian Bolsonaro nu poate candida opt ani. Instanţa electorală supremă a confirmat sentința

Data publicării:
Jair Bolsonaro cu degetul la buză
Jair Bolsonaro a încercat, după o lună, să conteste rezultatul alegerilor prezidențiale pe care le-a pierdut. Foto: Profimedia Images

Tribunalul Electoral Superior (TSE) din Brazilia a respins joi recursul fostului preşedinte Jair Bolsonaro împotriva unei sentinţe prin care se stabilea că nu mai poate candida timp de opt ani. Instanța a decis că Bolsonaro este vinovat de „abuz de putere politică” şi „utilizare necorespunzătoare a mijloacelor de comunicare”.

Hotărârea definitivă a fost publicată pe site-ul de internet al instanţei joi, în ultima zi a termenului legal, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Un complet de şapte magistraţi a confirmat decizia din 30 iunie a TSE, conform căreia Bolsonaro nu poate fi reales în 2026.

Bolsonaro, lider al dreptei, a fost şef de stat din 2019 până în 2022. El a fost sancţionat pentru contestarea fără dovezi a fiabilităţii votului electronic cu trei luni înaintea alegerilor prezidenţiale câştigate de adversarul său politic de stânga, actualul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva.

La o reuniune cu ambasadorii, la Brasilia, în 18 iulie 2022, Bolsonaro a dezinformat despre votul electronic şi a sugerat că armata ar putea interveni în caz de disfuncţionalitate a sistemului.

Pe rolul TSE se află încă 15 dosare împotriva fostului preşedinte. Acesta este anchetat şi de Curtea Supremă pentru infracţiuni, fiind pasibil chiar de pedepse cu închisoarea în cinci cauze penale.

Bolsonaro a apreciat că decizia de joi reprezintă „o lovitură de cuţit în spate”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri