FOTO Un pilot american și-a făcut un selfie cu balonul spion chinez, cu o zi înainte să fie doborât

Data actualizării: Data publicării:
balonu spion chinez fotografiat din cabina de pilotaj a unui avion u2
Un pilot american și-a făcut un selfie cu balonul spion chinez, cu o zi înainte să fie doborât. Foto: Departamentul Apărării din SUA

Pentagonul a publicat o fotografie făcută de un pilot american care a zburat în apropiere de balonul chinez doborât deasupra teritoriului SUA la începutul acestei luni, relatează BBC.

Selfieul a fost făcut din cabina de pilotaj a unui avion spion U-2, în timp ce liderii militari urmăreau înaintarea balonului de mare altitudine asupra continentului american.

Beijingul a susținut că era vorba despre un balon meteorologic, deviat de la traseul său. Dar Washingtonul spune că balonul spion făcea parte dintr-un program chinez de colectare a informațiilor.

Cât timp balonul a zburat pe teritoriul SUA, cel puțin două avioane au adunat informații despre caracteristicile și traiectoria sa.

Un înalt oficial al Departamentului de Stat a declarat la începutul acestei luni că aceste observații au arătat că balonul „este capabil să efectueze operațiuni de colectare a informațiilor”.

Imaginea făcută publică de Departamentul Apărării a fost făcută cu o zi înainte ca balonul să fie doborât în largul coastei Carolinei de Sud, în 4 februarie. Imaginea ar fi devenit o „legendă” la Pentagon.

Balonul se afla la 18.000 de metri în aer. Avioanele U-2 zboară în mod obișnuit la altitudini de peste 21.000 de metri, potrivit Forțelor Aeriene.

Aeronavele de recunoaștere și supraveghere cu un singur loc erau folosite inițial de CIA. Piloții trebuie să poarte costume cu presiune completă, similare cu cele purtate de astronauți.

Operațiunile de recuperare a rămășițelor balonului, împrăștiate Oceanul Atlantic, s -au încheiat vineri trecută, iar acum sunt studiate, a spus secretarul de presă al Pentagonului, Sabrina Singh.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri